06.02.24

Jūrmala, Ķemeru "Jautrais ods"

 


                                                              (1930-to gadu fotogrāfijas)


                                                                     (Fotografēts 2022.gadā, V.S. foto)
                                                         (Fotografēts 2024.gadā, V.S. foto)

Ēka celta nacionālā romantisma stilā 1933.gadā. Tās celtniecībā izmantots mūra un koku konstrukcijas apvienojums, stilizētas tautas celtniecībai raksturīgās detaļas un niedru jumts.

1933.gada jūnijā “Jaunākās ziņas” raksta: “Ar katru gadu mūsu ievērojamākais kūrorts Ķemeri kļūst bagātāks labierīcību un daiļuma ziņā. Šo sestdien Ķemeros atklās jaunbūvēto atpūtas māju “Jautrais ods”, kas celta latviskā stilā pēc arhitekta Fr.Skujiņa projekta. Telpas izdaiļojis mākslinieks R.Suta. Mājas apakšstāvā ir koncertu un dejas zāle un dažādas blakustelpas, kā biljarda, bridža, smēķējamā istaba u.c. Augšstāvā istabas viesiem. Viens no pirmajiem atpūtas mājas viesiem būs kara ministrs ģen. J.Balodis. Uzbūvēts arī sporta paviljons, kur kūrorta viesi (slimie un veselie) varēs piekopt dažāda veida sportu un vingrošanu. Jaunbūves izmaksājušas vairāk kā 50 000 Ls.”

Pēc 2. Pasaules kara ēkā tika izveidota bērnu sanatorija ­ “Meža māja”. 1997. gadā līdz ar Ķemeru nacionālā parka izveidi Meža māja kļuva par parka administrācijas ēku.

Adrese: Jūrmala, Ķemeri (koordinātes - 56.952310, 23.512808 )