05.02.24

Liepāja, korķa un linoleja fabrika (Wicander & Larson korķu un linoleja fabrikas komplekss)

 







                                                      (Fotografēts 2023.gadā, V.S. foto)
                                                                                   (1900.gada foto)

Fabrika nodota ekspluatācijā1896.gadā. Tā būvēta pēc Paula Berči projekta – kopumā seši divu un triju stāvu korpusi un krāšņa admintratīvā ēka. Aiz administratīvās ēkas atradās arī neliela pārvaldnieka ēka ar puķu dārzu un nelielu siltumnīcu.

Lielāko uzplaukumu uzņēmums piedzīvoja 1913. gadā, kad saražoja vienu miljonu kvadrātmetru linoleja, 700 tūkstošus kvadrātmetru linkrusta, 350 miljonus korķus. Korķu ražošanā vien bija nodarbināti vairāk nekā 1000 strādnieku. Un droši var teikt, ka Pirmā pasaules kara priekšvakarā Linoleja rūpnīca bija viens no Latvijas lielākajiem ķīmiskās rūpniecības uzņēmumiem.

Pirmā Pasaules kara laikā rupnīca pārvērsta par kazarmām. Vēlāk tika atsākta ražošana. Uzņēmēji no krīzes atguvās tikai 1922. gadā, kad izdevās iegūt lielāku korķa ražošanas pasūtījumu no Lietuvas un atsākās linoleja ražošana. 1930. gadā Liepājas Linoleja rūpnīca pārgāja Eiropas milzīgā koncerna "Continental Linoleum Union" īpašumā, taču ražošana lēnām sašaurinājās.

Padomju okupācijas laikā pārsvarā visu saražoto produkciju eksportēja uz PSRS. Mūsdienās jau ilgu laiku ražotne stāv tukša, iekārtas sen jau izvestas , un tiek izzagts lielā mērā viss.  Ēkas vairākkārt  degušas.

Adrese: Liepāja, Oskara Kalpaka iela 5/9