05.02.24

Lielvārde, Rumbiņas ūdenskritums

 







                                                      (Fotografēts 2021.gadā, V.S. foto)

Ūdenskritums ir izveidojies Lielvārdes muižas parkā uz nelielās Rumbiņas upītes – no tās arī cēlies tā nosaukums. Tas ir 1,8 metrus augsts un palu laikā, upītei izejot no tās krastiem, sasniedz samērā iespaidīgu platumu.

Lejpus ūdenskritumam apmēram 15–20 metru garā posmā upītes krastos arī skatāmi smilšakmens atsegumi, kas veido sava veida kanjonu. Un upītes kreisā krasta atsegumā ir izveidojusies neliela niša, kas ir 2,5 metrus augsta, 4 metrus plata un 1,5 metrus dziļa.

Ja mūsdienās teritorija sakopta, tad agrāk tā nav bijis. Par to raksta G,Eniņš 1975.gada laikrakstā “Cīņa”: “Uz dolomītu un smilšakmeņu robežas Rumbiņai ir divi metri augsts ūdenskritums. Bet pati upīte pielūžņota: autoriepas, stikli, konservu kārbas, dzelži. Rumbiņas sānu gravā izveidojusies atkritumu krātuve. Te no vecās kolhoza kantora mājas sagāzta visāda draza. Tagadējie iedzīvotāji saka, ka to pirms gadiem sametuši agrākie iedzīvotāji, kad devušies prom uz jaunā ciemata dzīvokļiem. Tomēr dīvaini: kā tik ilgi var saglābāties lielas papes kastes, papīri. Par plastmasu pudeļu, stikla lausku ilgo mūžu nav jābrīnās. Tas viss redzams no parka takas, sevišķi pavasarī.”

Adrese: Ogres novads, Lielvārde (koordinātes - 56.715019, 24.833589)