07.11.20

Piemiņas akmens represētajiem "Zelta josta" Slampē

 


                                           (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

2015.gada 14.jūnijā  Slampes centrā atklāts piemiņas akmens “Zelta josta”, kas veltīts represētājiem slampeniekiem. Piemiņas vietas ideja pieder rakstniecei ar dziļām saknēm Slampē - Mārai Zālītei. Pieminekļa autori ir arhitekts Edvīns Vecumnieks un tēlnieks Ģirts Burvis.

Piemiņas akmens ir apjozts ar nerūsējoša tērauda termiski zeltā tonētu “jostu”, kurā ar lāzergriezuma tehnikas palīdzību ierakstīti visu simts Slampes represēto iedzīvotāju vārdi. Tie ir gan 1941.gada 14.jūnijā, gan 1949.gada 25.martā deportācijās cietušie, gan holokausta upuri. Kādēļ izvēlēta “Zelta josta”? Tā ir latviešu folkloras tēls, kas simbolizē sargāšanu: “Sien, Dieviņi, zelta jostu / Apkārt manu tēvu zemi, / Lai nenāca sveši ļaudis / Šai zemē ziedus traukt!”.

Piemiņas vieta tapusi ar Tukuma novada domes finansiālu atbalstu, kā arī pateicoties privātpersonu un vietējo uzņēmēju ziedojumiem. (visittukums.lv)

Adrese:  Tukuma novads, Slampes pagasts, Slampe (tā kā Blogspot savā jaunajā versijā kopš 2020.gada oktobra liegusi iespēju kartē atzīmēt precīzu objekta atrašanās vietu, publicēšu koordinātes šeit – 56.849862, 23.297237 )