20.08.20

Piemineklis skolotājam Andrejam Klāviņam pie Līvbērzes



                                           (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Daudzkārt esmu te braukājusi, bet šo pieminekli nekad nebiju ievērojusi. Varbūt tas bija ieaudzis, bet varbūt nebiju pietiekami vērīga. Ievēroju to 2020.gada augustā un likās interesanti, kāpēc tāds te uzstādīts. Mēklējot 1929.gada presē, atradu sekojošus rakstus “Latvijas kareivī”, attiecīgi 25.decembrī un 30.decembrī. Savādi, ka uz pieminekļa uzvārds ir Klāviņš, bet presē konsekventi – Kļaviņš.
Pirmdienas vakarā uz Tukuma šosejas apm. 2 klm. no Baložu mājām, Līvbērzes pag. robežās, atrasts kāds pajūgs bez braucēja, pie kam rati bijuši aptraipīti asinīm. Vēlāk tur atrada noslepkavotu ar revolvera šāvieniem un, kā redzams, arī aplaupītu Līvbērzes pamatskolas skolotāju, 57 gadus veco Andreju Kļaviņu. Līķis atrasts pāri šosejas grāvim ar noasiņojušu galvu un drēbēm. Blakus nošautam atrasta asinīm notraipīta revolvera aptvere un 4 patronas. Noziedznieku gūstīšana ar aizsargu palīdzību turpinās.”
“Slepkava līdz šim nav atrasts. Lai sekmētu noziedznieka atrašanu, iekšlietu ministrs vakar izsolīja Kļaviņa slepkavas uzrādītājam, apcietinātājam, vai ziņu sniedzējam, kas veicinātu ļaundara apcietināšanu, Ls 500 gratifikācijas.”

Adrese: Jelgavas novads, Līvbērzes pagasts