19.03.20

Dalbes grausts jeb mūsdienu pilsdrupas



                                           (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

2016.gadā lsm.lv raksta: “Pirms trim gadiem uzņēmums «Dalbes līcis» sāka reklamēt ieceri līdz nepazīšanai pārvērst padomju okupācijas gados celto un tā arī nepabeigto viesnīcu Ozolnieku novada Dalbē. Ieceres bija iespaidīgas – par 15 miljoniem eiro izveidot ekskluzīvu senioru ciematu, kur Misas upes krastā būtu gan apartamenti un savrupmājas, gan mūžizglītības centrs. Tas bija plānots kā Latvijā līdz šim nebijis projekts, kur seniori ieguldītu savu naudu kooperatīvā un reizē arī paši lemtu, kā ciematam attīstīties. Pirmās individuālās mājas ambiciozā projekta autori solīja jau 2014.gadā. Taču senioru ciemats «Dalbes līcis» tā arī palicis vien bukletos.

Padomju okupācijas gados nepabeigtā sarkanu ķieģeļu trīsstāvu viesnīcas ēka atrodas Rīgas – Jelgavas šosejas malā. Vairākkārt dedzinātas un postītas, teju grausta statusā esošās būves skatam no šosejas daļēji slēpj krietni sakuplojušās priedes. Laukumā iepretim ēkām liels plakāts arvien reklamē senioru ciemata ideju. 

42 hektārus plašajā teritorijā abpus Misas upei bija plānots radīt mājvietu līdz 250 senioriem. Vēl 2013.gada pavasarī idejas autori reklamēja iespēju par 40 tūkstošiem eiro iegādāties apartamentus, bet individuālo māju, sākot no 85 tūkstošiem eiro. Vēl gandrīz 550 eiro vecumdienu vadītājiem ik mēnesi būtu jāmaksā par iespēju baudīt ciemata labumus – ēdināšanu, diennakts medicīnisko aprūpi, dažādus sadzīves pakalpojumus, SPA centru, pirtis, kinozāli un virkni sportošanas iespēju.
Taču tā vietā, kā Ozolnieku pašvaldībai sūdzējušies iedzīvotāji, pamestajā viesnīcas kompleksā skraida «zaļi cilvēciņi ar ieročiem rokās, bet Dalbes ciemā neviens nav informēts par kādām militārajām mācībām». Viss notiek legāli, apgalvo uzņēmuma «Dalbes līcis» līdzīpašnieku advokāts Guntis Grants.
Tikmēr Ozolnieku dome, kas sākotnēji saviem iedzīvotājiem atgaiņājās, ka nolaistā teritorija ir privātīpašums un pašvaldība neko darīt nevar, tomēr ir rīkojusies, stāsta Ozolnieku domes pārstāve Līga Tamberga. Īpašnieki sola Ozolnieku prasības pildīt. Uz jautājumu, kādēļ projektu neīstenoja, uzņēmējs Grants atbild – bankas atteikušas solīto finansējumu. Viņš apgalvo, ka neviens pensionārs topošajā kooperatīvā savu naudu nav ieguldījis. Pats un vēl vairāki pierunātie investori gan esot pazaudējuši savas investīcijas.
Saskaņā ar «Lursoft» ziņām 2014.gadā «Dalbes līča» apgrozījums bijis niecīgs, bet gadu iepriekš, kad projektu reklamēja, apgrozīti teju četri miljoni eiro. Īpašnieki pašlaik nevar īsti atbildēt, vai domu par ciematu aktīvajiem senioriem tomēr reiz īstenos.”
Fotogrāfijās redzams, līdz kādam līmenim nolaista šī ēka.  Ja vēl pirms dažiem gadiem tur skraidīja militāru spēļu dalībnieki, tad nu jau tā kļuvusi dzīvībai bīstama.
Ap 2023.gadu ēka nojaukta.

Adrese: Ozolnieku novads, Cenu pagasts, Dalbe