31.12.19

Pastariņa muzejs

                                          (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)
                                                 (Fotografēts 2019.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Muzejs atrodas Tukuma novada Zentenes pagasta Dzirciemā - lauku sētā "Bisnieki", kur dzimis rakstnieks Ernests Birznieks – Upītis (1871-1960). Muzejs veltīts populāram grāmatu tēlam Pastariņam, kā rakstnieks saukts bērnībā.
Birznieku dzimta sētu apdzīvojusi no 18. gadsimta līdz pat 20. gadsimta astoņdesmitajiem gadiem. 1871. gadā „Bisniekos” Birznieku Jāņa sievai Trīnei piedzima dēls Ernests. Mājas palika mantojumā vecākajam brālim Kārlim, kurš laikā no 1887. līdz 1906. gadam izpirka saimniecību no Dzirciema  muižas, bet jaunākais – Pastariņš – devās pasaulē. Ernests pabeidza Tukuma pilsētas skolu, nokārtoja  mājskolotāja eksāmenu un vairākus gadus strādāja par skolotāju Dzirciemā un Kaukāzā. Viņš radīja reālā stāsta žanru latviešu literatūrā un kļuva slavens ar savu triloģiju „Pastariņa dienasgrāmata”, krājumiem „Pelēkā akmens stāsti” un „Kaukāza stāsti”.

Lepojoties ar savu izcilo novadnieku, dzirciemnieki 1967. gadā „Bisniekos” izveidoja sabiedrisko muzeju – E. Birznieka-Upīša memoriālo muzeju. Kaut arī muzeja dibināšanu 20. gadsimta sešdesmitajos gados centās virzīt Latvijas Komunistiskās partijas un padomju funkcionāri, tas radās kā vietējo entuziastu iniciatīva un kopš tā laika ir viens no populārākajiem mazajiem lauku muzejiem Latvijā. Pirmos divdesmit gadus par muzeju rūpējās rakstnieka brāļa Kārļa meita Marija Birzniece, vēlāk to pievienoja Tukuma mākslas un novadpētniecības muzejam (tagad Tukuma muzejs). Sētas restaurācija uzsākta 2006. gadā, dzīvojamās mājas restaurācija pabeigta 2009. gadā.

Lauku sētā ir rindu klēts, kurā zem viena jumta atradās gaļas klēts ar gaļas baļļu un lielajiem svariem, labības klēts ar graudu apcirkņiem un miltu kastēm un rokas dzirnām, mantu klēts ar dažādām iedzīves lietām, kā arī vāgūzis. Dzīvojamā ēka iekārtota tā, kā tas bija rakstnieka brāļa Kārļa Birznieka dzīves laikā.


Adrese: Tukuma novads, Zentenes pagasts, Dzirciems, "Bisnieki"