18.10.19

Baltāmuiža (Baltā muiža, Weishof) Džūkstes pagastā







                                        (Fotografēts 2018.gadā, Līgas Landsbergas foto)


Atrodas uz Tukuma un Dobeles novadu robežas, netālu no Pienavas. Palikuši ir tikai atsevišķu ēku drupu fragmenti, seni koki un aleja. Reizēm saukta arī par pusmuižu. Tā veidojusies 17.gadsimta beigās uz Sīpeles-Vecīšu zemes un tai piedalītas dažas mājas no Sīpeles pagasta.


1815.gadā tajā bijusi jauna, pat vēl nepabeigta saimniekmāja no tēstiem baļķiem, ar salmu jumtu, 1785.gadā būvēta lopu kūts, kam būtu nepieciešams jauns jumts un 1797.gadā būvēta rija no tēstiem baļķiem. (J. un K.Straubergi, “Džūkste – pagasta un draudzes vēsture”) Bijušas arī ūdensdzirnavas.
Muiža un ēkas tuvāko divu kilometru apkārtnē nav saglabājušās. Savulaik uz muižu vedusi aleja, bet šodien dzīvojamās ēkas atrašanās vietu var noteikt pēc veca dzīvības koka. No iedzīvotāju atmiņām zināms vien tas, ka pils bijusi skaista un divstāvu. Pirmās Latvijas Republikas laikā muiža sadalīta starp sešām jaunsaimniecībām, bet tās centrs piešķirts Lāčplēša Kara ordeņa kavalierim Krastam, kurš te esot dzīvojis vēl pēc kara un bijis apkārtnes mežsargs (gājis bojā mežā, kur viņam uzkritis koks).

Adrese: Tukuma novads, Džūkstes pagasts