31.08.19

Mežmuižas (Augstkalnes) vecā skola



                                                    (Sarkano ķieģeļu skolas ēka)
                                               (Baltā skola, vēlāk skolotāju dzīvokļi)
                                       (Fotgrafēts 2019.gadā, Līgas Landsbergas foto)
                                              (Vienības nams agrāk - foto no interneta)

Sākotnēji skolas ēka atradās vietā starp “Ceriņu” un “Rubeņu” mājām.  "Ceriņu” skoliņa bijusi liela māla-kleķa ēka ar salmu jumtu. Kad “Ceriņu” dzīvojamā māja un kūts celta, skolas ēkā dzīvojuši gan paši jaunās mājas saimnieki, gan turēti lopi. Ap 1933.g. “Ceriņu” mājas celtniecība pabeigta un vecā skolas ēka tiek nojaukta.1880.gada 28.augustā Mežmuižas baznīcas ērģelnieka ģimenē dzimis Gustavs Klaustiņš – LU docents, kordiriģents, ērģelnieks. Viņa tēvs Roberts Klaustiņš pagasta zemnieku bērniem savā dzīves vietā "Ērģelnieku" mājās atvēris skolu, ko vecas paaudzes cilvēki vēl šodien atceras par Klaustiņa skolu.

1880.gadā tika uzcelta jauna sarkanu ķieģeļu ēka – Mežmuižas pagastskola. R.Sēlis raksta: “Skolēnu skaits še sniedzās ap septiņdesmit. Skolotājs bija viens.” Laika gaitā skolas nosaukumi ir mainījušies: 30 gados tā saucās Mežmuižas 6 klasīgā pamatskola.
Palielinoties skolēnu skaitam daļa no klasēm tiek izvietotas ēkā aiz pienotavas jeb Baltajā skolā. Īslaicīgi 2 klases atradās "Suteņu"mājās. 30 gadu beigās skolas ēku iecerēja paplašināt, tāpēc tika atvesti būvmateriāli, bet celtniecības darbi nenotika. 1940. gadā skolas ēkai tika nomainīti visi logi.  1946. gadā Baltajā skolā tiek iekārtoti dzīvokļi skolotājiem, bet daļa no klasēm mācības turpina bijušajā Mežmuižas vienības namā.
Šobrīd vienības nams atrodams diezgan labā stāvoklī, bet pamatīgi nolaistu apkārtni. Uzzināju, ka ēka esot privātīpašums un pat apdzīvota, bet tā ieaugusi brikšņos, ka no ceļa pat grūti pamanāma. Pati sarkano ķieģeļu skolas ēka šobrīd nosaukta kā “Silamuiža”, lai gan ar muižu tai nav nekāda sakara.

Adrese:  Tērvetes novads, Augstkalnes pagasts