06.06.19

Virkas muiža (Firchshof, Firckshof)




                                        (Fotografēts 2016.gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                               (Fotografēts 2021.gadā, V.S. foto)
 


Virkas muižas kungu māja celta kā vasaras muiža, vēlāk iekļāvusies Kuldīgas pilsētas apbūvē. Pie Virkas muižas kungu mājas atrodas 19. gadsimta izveidots neliels parks.
Pirmais muižas īpašnieks Jirgens fon Firkss 1494 .gadā saņem lēnī zemi no Livonijas Ordeņa Kuldīgas komturejas un uzceļ pirmo namu 1,5 km uz ZR no tagadējā vecā Ventas tilta upes kreisajā krastā . Virkas muižai, tautā saukta arī Althof –Vecmuiža , piederēja 372 ha zemes , divas pusmuižas: Jaunmuiža (Neuhof) un Dzilnas , Briģa mājas un sešas zemnieku sētas.
Domājams, ka Virkas muižā valdījušas trīs baronu Firksu paaudzes ,taču pēc Jirgena fon Firksa mazdēla nāves 1600. gadā īpašumu iznomā. No 1677. –1698.gadam namā dzīvojis prāvests Gerhards Hartmans, tad mācītājs Bernhards Johans Nereziuss, tad muižā darbojusies draudzes skola. 1705.gadā muiža ir Kurzemes bruņniecības un hercogistes pārvaldē. 1753.gadā tā kļūst par hercoga Pētera Bīrona privātmuižu.
Frīdrihs Ernests Brinkenss ir Tukuma virspilskungs un nākamais muižas īpašnieks. Ap 1803.gadu muiža ir barona Didriha Johana Vernera Bēra īpašums un iespējams, ka tad ir tapušas torņveida mūra piebūves abos muižas spārnos. Šobrīd bijušājā muižas ēkā ir ierīkota viesnīca. Apkārtējā vide ap to diezgan nepievilcīga, muižas ēka ir padomju arhitektūras “šedevru” ieskauta.

Adrese: Kuldīga, Virkas iela 27