11.11.17

Sudrabkalniņš




                                       (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas foto)


Kā ziņo 1937.gada 24.septembra “Jaunākās ziņas”: “Rīgas-Jūrmalas šosejas malā, pie Dammes muižas, uzcelts piemineklis 1919. g. kritušiem Rīgas kājnieku pulka karavīriem. Pieminekli atklās oktobra sākumā. Tas veidots granītā pēc prof. K. Zāles un prof. E. Štfilberga meta.”
Rigaspieminekli.lv 2007.gadā saka: “Sudrabkalniņā – Slokas ielas un Kurzemes prospekta krustojumā - Rīgas 6. Kājnieku pulks atbrīvošanas kaujās ar bermontiešiem no 1919. gada 3. līdz 11. novembrim cieta vislielākos zaudējumus. Krita 41 karavīrs (līdz 1929.gadam pārapbedīti Rīgas Brāļu kapos). 1920.gadā tika uzstādīts pagaidu piemineklis, bet 1929.gada 29.maijā ielika pamatakmeni projektu konkursā uzvarējušā tēlnieka Kārļa Zāles piemineklim. Celtniecība ieilga, pēc koriģēta K.Zāles meta tā atsākās 1932.gadā sadarbībā ar arhitektu Ernestu Štālbergu.

Piemineklis sastāv no diviem arhitektoniskiem veidojumiem: iegarenas 10m augstas un 14m garas sienas un 3m augsta granīta kuba. Tas mūrēts no granīta bluķiem, kas ņemti no Daugavgrīvas cietokšņa vaļņa un Brīvības pieminekļa celtniecībā pārpalikušā granīta. Siena perpendikulāri šķeļ Sudrabkalniņa nogāzi un Slokas ielu. Augšdaļā attēlots stilizēts Rīgas pilsētas ģerbonis. Zemāk iekalts uzraksts: „Rīgas pulka karavīriem, Rīgas aizstāvjiem 1919”. Sienas pretējā galā iekalta 6. Rīgas pulka krūšu nozīme, bet sienas sānu augšdaļas rotā ciļņu joslas ar stilizētiem deviņu senlatviešu un četrpadsmit atbrīvošanās cīņu karavīriem (1,3 x 7m). Gar sienas DA pusi granīta pakāpieni ved uz Sudrabkalniņa augšējo laukumu, kur, atdalīts ar eju, paceļas akmens kubs – altāris ar stilizētu urnu (0,45 x 2,8m) Svētās uguns iedegšanai. Pie altāra DR sienas atrodas bronzas plāksne (1,5 x 2,72m) ar 54 kritušo karavīru vārdiem. Pēc Otrā pasaules kara plāksne, pulka zīme un desmit granīta bluķi bija zuduši. 2003.gadā tika restaurēta pieminekļa akmens daļa, bet 2008. gadā atjaunoja un uzstādīja pulka krūšu nozīmi (pēc tēlnieces Olitas Nigules ģipša modeļa to izkala akmeņkalis Ivars Feldbergs) un bronzas plāksni ar karavīru vārdiem (veidoja SIA ”KALUMS V” un tēlnieks Kārlis Alainis).

Sudrabkalniņa paugurs ir apzaļumots, daļēji aizaudzis, epizodiski koptu stādījumu ansamblis, kurā apakšējā un augšējā līmenī savienojas pieejas un rituālu zonas. Šobrīd ir atrisināts jautājums par koku stādījumiem, kas aizēno pieminekli, un izstrādāts teritorijas rekonstrukcijas un labiekārtošanas projekts pēc ainavu arhitekta A. Zeidaka metiem.”
  

Adrese: Rīga, iepretim Slokas ielai 161