20.10.16

Gricgales Medņu krogs


                                        (Fotografēts 2016.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Rakstniece un krogs — tas Latvijā ir unikāls gadījums. Par Gricgales jeb Medņu krogu, kas atrodas Neretas novada Pilkalnes pagastā gandrīz pie pašas Lietuvas robežas, rakstniece Lūcija Ķuzāne nekad nesaka «tas», bet gan — «viņš».
Bet vēl unikālāk ir tas, kā L. Ķuzāne atkal atguva savu krogu. Pēc mātes aiziešanas viņsaulē rakstniece kādu laiku no Jēkabpils braukāja uz krogu, lai to uzturētu, beidzot seno ēku uzdāvināja kādam vīram, kas solīja par to rūpēties. Bet pēc kāda laika, kad bija skaidri redzams, ka dāvanas saņēmējs nav saimniekotājs un krogs līdzīgi citiem krogiem leišmales ceļā uz Rīgu var sabrukt un aiziet zudībā, atpirka par lielu naudu.
Nu jau daudzus gadus ir tā: ziemas mēnešos L. Ķuzāne, kurai 2016.gadā paliek astoņdesmitdeviņi, dara rakstnieces darbu pilsētā, bet, sākot ar aprīli, pārsvarā dzīvo krogā un ir zemniece, kas dūšīgi strādā, ceļas piecos, vēlākais sešos, rok, sēj, stāda, ravē, pļauj, cērt.
«Es nolēmu krogam dot mūža maizi. Tāpēc, ka šis krogs cilvēkiem ir ļoti vajadzīgs. Te ir saglabātas daudzas vēstures liecības. Daudzi mani pazīst ne vien kā rakstnieci, bet arī Sēlijas novada pētnieci. Brauc rakstnieki, mākslinieki, vēsturnieki, brauc skolēni, tūristi, brauc cilvēki no Eiropas un pat Amerikas. Visi zina, ka es vadu ekskursijas pa Jaunsudrabiņa un citām Sēlijas vietām. Protams, pirmā ekskursija ir pa manu krogu. Kā es varu par to nerūpēties!»
Krogu uz saviem pleciem ilgus gadus turējusi rakstnieces māte Mare, neparasti stipra lauku sieviete, kas vēl 90 gadu vecumā darījusi, ko varējusi un ko nevarējusi. Rakstniece krogā dzimusi, augusi, te aizvadīti skolas gadi, te izsapņoti daudzi sapņi. (apollo.lv)

Adrese: Neretas novads, Pilskalnes pagasts, Gricgale