03.02.24

Rīga, "Kimmel" alus darītava

 

                                                            (Sens alus darītavas attēls)



                                                                        (Fotografēts 2022.gadā, V.S. foto)

                                                       (Alus reklāma 1922.gada izdevumā "Latvijas tirgotājs")
 

Vecākā alus darītava Rīgā, ko 1815. gadā dibināja Pēteris Rūdolfs Kimmels (Peter Rudolf Kymmel), bet Bruņinieku ielā tā atrodas kopš 19. gadsimta vidus.

Alus darītavas pirmsākumi meklējami Vecrīgā, kad Mārstaļu ielā tika nodibināta neliela alus darītava P.R. Kymmel. 1850. gadā tika uzbūvētas jaunas telpas Bruņinieku ielā (dzeltenu ķieģeļu ražošanas korpusi un koka administratīvā ēka), tā bija ar tvaiku darbināma alus rūpnīca, ko pārsauca par „C. L. Kymmel”. 20.gadsimta 20-30 gados tā aizņēma visu kvartālu starp Skolas, Bruņinieku un Kr. Valdemāra ielām.

Pēc Otrā pasaules kara uzņēmums tika pārsaukts par alus darītavu „Rīga”, bet 1959. gadā uzņēmuma nosaukums tika nomainīts uz „Alus un vīna darītava „Rīga””. 1970. gadā tā bija bezalkoholisko dzērienu r/a „Rīga” galvenais uzņēmums. Pēc valstiskās neatkarības atgūšanas uzņēmumu sauca „Rīgas alus”. 2001. gadā ražotne tika pārsaukta par „Kimmel Rīga”, bet gadu vēlāk tas no Rīgas savu ražošanu pārcēla uz Ādažiem.

2004. gadā tika izstrādāts kvartāla attīstības projekts, kas paredzēja izveidot mūsdienīgu dzīvojamo un biroja ēku kvartālu. 2013. gadā projekts vēl nebija realizēts. 

Adrese: Rīga, Bruņinieku iela 2