24.11.23

Rīga, kinoteātris "Daile"

 



                                                        (Fotografēts 2023.gadā, V.S. foto)

Kinoteātra pirmsākumi meklējami 1913. gadā, kad zemes gabala īpašnieks Vilhelms Posselts, Iļģuciema vērpšanas un aušanas uzņēmuma īpašnieks, nolēma tur celt kinoteātri. Tomēr toreiz šis projekts netika realizēts, jo to izjauca Pirmais pasaules karš. Kinoteātra projektu toreiz izstrādāja arhitekts Pauls Mandelštams. Pēc kara teritorija nonāca Kārļa Baumaņa īpašumā, kurš tur iekārtoja pirmās klases restorānu, maizes ceptuvi un konditorejas cehu.

1936. gadā celtniecību atsāka toreizējais zemes īpašnieks Fricis Nāruns un būvinženieris Teodors Hermanovskis (pēc viņa projekta būvēts arī kinoteātris “Teika”), kurš Latvijas arhitektūras vēsturē ir iegājis kā izteikts funkcionālisma piekritējs un realizētājs. Fricis Nāruns nolēma nojaukt veco celtni un Krišjāņa Barona un Lāčplēša ielas stūrī uzbūvēt sešstāvu dzīvojamo ēku ar veikaliem un kinoteātri. No sākotnējās ieceres būvēt daudzstāvu ēku uzņēmējs atteicās, un tā vietā tika uzcelta divstāvu ēka.

Kinoteātris "Daile" tika atvērts 1936. gada 19. decembrī ar filmu "Iemīlējušās meitenes" Edvarda H. Griffita režijā. Skatītāju zāle bija paredzēta vairāk nekā 660 skatītāju vietām, kas bija aprīkotas ar mīkstiem krēsliem. Jaunā kinoteātra apdarē un interjerā bija racionāla atturība un pieticīgs rotājums. Ēka būvēra speciāli skaņu filmu izrādīšanai un tāds kiteātirs bija pirmais Latvijā.

1988.gadā kinoteātris kļuva par platekrāna kinoteātri.

1993. gadā kinoteātri "Daile" pārņēma kompānija Baltic Cinema (vēlāk Forum Cinemas) un pēc pārbūves tas tika atvērts skatītājiem 1997. gadā. Šajā pašā gadā uzņēmums Elkor tur atvēra mūzikas veikalu "MDaile", kur tika piedāvāts plašs audio un video ierakstu klāsts. 2007. gadā tika pieņemts lēmums par kinoteātra slēgšanu, jo tirgū ienāca jauni konkurenti. Pēdējo seansu kinoteātris “Daile” piedāvāja apmeklētājiem 2007. gada 22. novembrī, ar filmas "Spriedze 3" vakara seansu.

2013. gadā kinoteātrim bija 100 gadu jubileja. Par jaunā kinoteātra apsaimniekotāju kļuva muzikālais teātris Ars Nova, kas noslēdza īres līgumu ar ASV dzīvojošo īpašnieku Juri Nārunu un 13. novembrī kinoteātra telpas tika pārveidotas par daudzfunkcionālu mūzikas koncertzāli - mūzikas namu “Daile”.

1936.gada decembra prese raksta: “Sestdien, 19. decembrī, Rīgas kino publikai atvērs durvis jauns kino „Daile“. Kr. Barona ielas jaunbūvē, kur atrodas arī K. Baumaņa kafejnīca, jaunajam kino būs sevišķi ērtas sēdvietas 700 apmeklētājiem. Kino „Daile“ izbūvē ņemti vērā vismodernākie kino būvtehnikas sasniegumi. Pateicoties lieliskajam skaņu aparātam un zāles akustikai jaunais kino panāks visskaidrāko skaņu sadzirdamību un ar pilnu tiesību varēs skaitīties kā viens no labākiem kino mūsu galvaspilsētā.
Kino atklāšanai direkcija izvēlējusies filmu sabiedrības „Fox“ jaunāko filmu „lemīlējušās meitenes“, kuras darbība norisinās Budapeštā. Šī filma jau ļoti intriģējoša ar to vien, ka tajā piedalās četras pazīstamas filmu zvaigznes: Lorete Jonga, Žanete Gainore, Konstance Benete un Simona Simone. Tamlīdzīga filma, kurā uzstājas reizē četras pazīstamas aktrises, negadās bieži, var pat sacīt, ka tas ir retums.”

Adrese: Rīga, Krišjāņa Barona iela 31