07.06.19

Voleru muiža (Wohlershof)

                                           (Fotografēts 2014. gadā, Līgas Landsbergas foto)

                          (Voleru muižas kungu māja 20.gadsimta sāumā - no Mencendorfu nama muzeja)

                                                                               (2015.gada foto)


                                                                 (Foto -Raivis Matvejs, 2021.gads)      

                                                              (Fotografēts 2022.gadā, V.S. foto)
                  


Voleru muiža pirmo reizi rakstiskos avotos pieminēta 1623.gadā. Tolaik zviedri šo muižu atsavina kādam Henigam Voleram, muižam nomniekam. 1770.gadā muižu iegādājas latviešu koktirgotājs Jānis Šteinhauers un izvērš šeit nelielas kokzāģētavas būvniecību. Līdz ar to šeit vajadzīgi arī strādnieki un ap muižu izveidojas neliela apbūve. 19.gadsimta otrā pusē muiža piederēja tirgotāju un rūpnieku Tālheimu ģimenei.


Te notikušas arī kaujas cīņā pret Bermontu. Muižā bija ierīkots ēdināšanas un pārsiešanas punkts, kuru izveidoja žēlsirdīgā māsa Marija Tobiass.  

Šobrīd saglabājusies ēka neesot kungu māja, bet gan kalpu māja. Kungu māja nodegusi ugunsgrēkā 1920-to gadu sākumā.
Māja skaista, bet katrs izrīkojies kā mācējis un varējis. Dažs salicis plastmasas logus, cits dzīvo ar vecajiem koka logiem, kāda tantiņa iznāca pa durvīm un turpat sētsvidū izgāza spaini ar netīru ūdeni vai kaut kādām samazgām. Bet skats no mājas  logiem  skaists - uz Daugavu, uz ostu, uz ienākošiem un aizejošiem kuģiem.
 
2021.gadā līdz manīm nonāca informācija, ka muižas kungu nams nemaz nav nojaukts, bet pēc degšanas pārbūvēts. Ēkā Voleru ielā 35 atrodas veikals. Vēl 2015.gadā ēkā bija saglabājušās senās muižas ēkas durvis. Tagad to vairs nav un durvju vieta ir aizmūrēta.

Adrese: Rīga, Voleru iela 21 (agrāk bija 11)