10.10.24

Rīga, A.Māliņa piena centrāle

 


                                                              (Ēka tās pirmsākumos)

                                                                         (1937.gads, ēka tiek nojaukta)

                                                           (Fotografēts 2017.gadā, V.S. foto)



                                                                       (Fotografēts 2024.gadā, V.S. foto)

 

Klīversalas Daugavas krasts 19.un 20. gadsimtu mijā bija milzīgās Rīgas ostas aktīvas darbības zona. Pie AB dambja abās pusēs tauvojās dažāda izmēra kuģi, kuros krāmēja visdažādākās kravas, pārsvarā kokmateriālus, tāpēc visa dambja teritorija bija noklāta ar milzu izmēra grēdām. Ostas dzīve ritēja sparīgi, tāpēc arī ieturēt maltītes vajadzēja tepat tuvumā. Klīversalā jau bija vairāki lieli traktieri un pat savs "sarkano lukturu" kvartāls Valguma ielā. Tomēr izsalkušu un izslāpušu jūrnieku skaits arvien auga, tāpēc pilsētas arhitekts Reinholds Šmēlings 1906. gadā projektē "Pilsētas tautas ēdnīcas un tējnīcas" ēku. Tā nākamajā gadā tika uzbūvēta Kuģu un Šoneru ielas stūrī, un celta bija raksturīgajā Šmēlinga ķieģeļu stilā ar tornīšiem, izcakotiem skursteņiem, arkveida logiem un ķieģeļu dekoriem dzegās. Daudzu apjomu celtne uz pietauvoto kuģu fona izskatījās iespaidīgi un eksotiski. Tagad šīs ēkas vietā atrodas nobrauktuve no Akmens tilta uz tuneli, kas savieno Āgenskalnu ar Torņkalnu. Vēl samērā nesen te atradās publiskā tualete.

Tad negaidot pienāk karš, osta kļūst tukša, iecīenītās tējnīcas durvju priekšā uzlauž bruģi un rok ierakumus, skan šāvieni un lielgabalu zalves, līst kareivju asinis un Rīga dimd...

Pēc kara un jaunās valsts izveides, mainās arī ēkas pielietojums. Kā jau kārtīgai agrārai valstij pieklājas, galvenais ir dažādas lauksaimniecību atbalstošas infrastruktūras izveide pilsētā. Tad nu arī ap divdesmito gadu vidu kāds Māliņa kungs tukšajā ēkā izveido "Piena centrāli". Iespējams, tas bija specializēts piena veikals vai loģistikas noliktava.

Lai nu kā tur būtu, 1937. gadā tam visam pienāk gals un ēku nojauc, jo tā traucētu gigantiskam projektam, kas paredz pilnībā pārveidot šo apkaimes daļu par kara varoņu piemiņas svētnīcu. 

 

Adrese: Rīga, Uzvaras bulvāris, nobrauktuve no Akmens tilta  (koordinātes - 56.942706, 24.096822 )