02.10.24

Dzelzavas vecā skola

 

                                                               (Skolas ēka senāk)

                                                                                  (2011.gada foto)

                                                                          (Fotografēts 2019.gadā, V.S. foto)
 

Dzelzavas barons Fridrihs fon Tranzē - Rozeneks bija ievērojams un izglītots cilvēks, kuru vienmēr interesēja bērnu izglītošana. 1872.gada 25.septembrī barons dāvina zemi un daļu materiālu skolas celtniecībai, tāpēc skolu dēvēja par Fridriha skolu. Līdz tam pagasta ļaudis savus bērnus skoloja baznīcas draudzes skolā Cesvainē. Pārējos celtniecības materiālus gādāja pagasts, to piegāde notika klaušu veidā, tāpēc var teikt, ka skola ir celta ar ikviena dzelzavieša dalību un artavu. Mācības daļēji jau tika uzsāktas 1872.gadā - nepabeigtajā ēkā, bet pilnīgi pabeigta skola tika 1873.gadā un tas ir arī Dzelzavas skolas dibināšanas gads.

1918.gadā pēc valsts proklamēšanas skolā ienāk jaunas vēsmas - ap skolu tiek ierīkots pašu stādīts augļu dārzs, labiekārtota apkārtne ar košumkrūmu stādījumiem, par ko 1935.gadā saņemts prezidenta K.Ulmaņa pateicības raksts. 1940.gadā pēc padomju okupācijas skola pārceļas uz Dzelzavas pili. Vecajā skolā atradās Dzelzavas ciema padome. Pēc tam ēka tika izmantota kā dzīvokļu māja, kā tas ir vēl šodien.

Laikrakstā „Latvijas kareivis” 1939.gadā aprakstā par Madonas apriņķa skolām cita starpā teikts: „Šauras telpas ir arī Dzelzavas pamatskolai, kur vienā telpā mācas divas klases ar 80 skolēniem. Tāpat Dzelzavas pamatskolas kopmītnes ir visai šauras, tādēļ pagasts uzsācis rūpēties par skolai piemērotāku telpu ierīkošanu. Dzelzavas pamatskolā kādreiz dzīvojis arī rakstnieks Doku Atis, būdams šīs skolas skolotājs. Netālu atrodas arī kapsēta, kur rakstnieks paglabāts, un skolēni, pieminot rakstnieku-audzinātāju, rūpējas par viņa atdusas vietas uzkopšanu”.

 

Adrese: Madonas novads, Dzelzavas pagasts (koordinātes - 57.018579, 26.431996 )