27.09.24

Pultuskas bīskapu pils (Zamek Biskupi w Pułtusku)

 

                                                                  (1905.gada foto)

                                                                                (1960-to gadu foto) 














                                               (Fotografēts 2024.gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                               (Fotografēts 2024.gadā, Beates Sūniņas foto)
 

 

Pultuska ir pilsēta Polijā, Mazovijas vojevodistē pie Narevas upes. Viduslaikos viena no svarīgākajām pilsētām Mazovijā.

Pils atrodas mākslīgi izveidotā kalnā. Senākās arheologu atrastās kolonizācijas pēdas sniedzas 13. gadsimtā. 13. gadsimtā pilsēta un plaša teritorija ap šodienas Pultusku tika nodota Plockas bīskapiem. Kopš tā brīža vairāk nekā sešsimt gadus viņi valdīja pilī. Sākumā pils rezidence bija no koka. 14. gadsimtā vai varbūt bīskapa Pāvela Gižicka (1439-1463) laikos kalna rietumu daļā uzcelta ķieģeļu Mazā māja - vienkārša ēka taisnstūra formā ar četrstūrainu mūra torni.

Nopietnāki pils celtniecības darbi sākās 16.gadsimtā. Uz ziemeļiem no Mazās mājas tika uzbūvēta Lielā māja. Tā bija ķieģeļu divstāvu taisnstūra ēka. 16. gadsimtā pēc bīskapa Pjotra Miškovska ierosinājuma tika izveidoti divi dārzi ar augļu kokiem un vīnogulājiem, kas no pilsētas atdalīti ar žogu. 17. gadsimtā bīskaps Henriks Firlejs uzcēla milzīgo arkādes tiltu pie pie pils ieejas.

Zviedru laikā pils tika gandrīz iznīcināta. Pils rekonstrukcija tika uzsākta 17.gadsimta beigās. Lielā māja tika uzcelta no jauna un no Mazās mājas paliekām tika uzcelts rietumu spārns ar jauno kapelu. Uz austrumiem no vārtu ēkas tika uzbūvēts pilnīgi jauns ziemeļrietumu spārns. Interjeri tika dekorēti ar holandiešu flīzēm. Atjaunotajos dārzos izveidoja oranžērijas un lapenes.

Trešās Polijas sadalīšanas rezultātā Pultuska nonāca Prūsijas pārvaldībā. Rezidence daudz cieta Napoleona karu laikā. Tajā laikā pilī tika izveidots kara hospitālis un tādēļ ļoti cieta pils interjērs. Pili pēc tam atjaunoja, bet 1841. gada ugunsgrēka laikā pils atkal cieta. Neskatoties uz to, ka lielākā pils daļa tika nopostīta, tā atkal tika uzcelta no jauna. Plockas bīskapi šeit dzīvoja līdz 1852. gadam, un pēdējais no viņiem bija Francišeks Pavlovskis. Visbeidzot 1866. gadā pili atņēma Krievijas varas iestādes. Pēc tam atkal pilī atradās armijas slimnīca. Pēc suverenitātes atgūšanas 1918. gadā ēka kļuva par rajona varas iestāžu mītni un pildīja šo funkciju līdz 1975. gadam. Pēc tam sākās pārbūve, kas ilga 15 gadus. Interjeri tika pārveidoti un  pielāgoti viesnīcas vajadzībām. Viesnīca ēkā atrodas līdz pat mūsdienām.

 

Adrese: Polija, Pultusk, Szkolna 11 (koordinātes - 52.70390, 21.09447 )