27.09.24

Kokmuižas Brandeļa krogs (Kokmuižas Dzirnavkrogs)

 

                                                              (20.gadsimta sākuma foto)

                                                                    (Fotografēts 2024.gadā, V.S. foto)

 

Bijušais Brandeļa krogs – Brandelis – atrodas Valmieras novada Kocēnu pagastā uz kādreizējā Rīgas–Tērbatas lielceļa, vietā, kur no tā atzarojies vecais Limbažu lielceļš.

Pārbūvētā krogus ēka mūsdienās ir labā tehniskā stāvoklī un tiek daļēji izmantota – vienā bijušajā stadulā (DR galā) iekārtots pārtikas un saimniecības preču veikals “Labais”, otrā (ZR galā) – auto virsbūvju remonta darbnīca “Silat”. Vidējā – krogus daļa – šobrīd stāv tukša un gaida pircējus vai īrniekus.

Savu līdz mūsdienām saglabāto nosaukumu Kokmuižas Brandeļa krogs – un no tā vēlāk arī visa apkaime – visticamāk, guvis no vietējā muižas aldara Johana jeb Jāņa Brandeļa (Johann Brandl), kurš bijis pirmais jaunuzceltā krogus nomnieks. Lai gan pastāv uzskats, ka Brandelis pats krogu arī cēlis par saviem līdzekļiem, dokumentāli pierādījumi tam pagaidām nav iegūti. Nav arī ziņu par konkrētu gadu, kad krogs celts.

No Vācijas uz Vidzemi pārbraukušais aldaris Brandelis bija ne vien labs sava amata pratējs, veiksmīgs uzņēmējs, kroga un Kokmuižai piederošās pusmuižas, Kārļa muižas, nomnieks, bet arī sabiedriskais darbinieks, kurš ne tikai atbalstīja, bet arī pats aktīvi iesaistījās Valmieras latviešu kultūras dzīves norisēs. 1887. gadā Brandelis mirst. Pēc viņa krogum bijuši vairāki citi saimnieki. 1930. gadu beigās Brandeļa krogā darbojies pārtikas un dzērienu veikals. Īsi pirms Latvijas okupācijas 1940.gadā bijušā kroga telpās ticis iekārtots Kocēnu pagasta aizsargu nams.

Pēc Otrā pasaules kara Brandelis tiek izmantots kā tautas nams, kur notiek dažādas sanāksmes, izrādes, koncerti, tiek rādīts kino. Telpas izmanto arī Valmieras autotransporta uzņēmums, kas tajā ierīko ēdnīcu un sporta zāli. Tautas nams Brandelī darbojas līdz 1970. gadu beigām, kad Kocēnos, pārbūvējot un papildinot ar piebūvi muižas austrumu klēti, uzceļ jaunu, 1980. gadā atklātu kultūras namu. 1970. gadu otrajā pusē daļu krogus ēkas kapitāli pārbūvē, iekārtojot tajā autoskolu.

Tipoloģiski krogs pieskaitāms pie dzirnavu krogiem, kur papildu lielceļa kroga funkcijai tas izmitināja viesus graudu malšanas laikā, kas reizēm varēja prasīt pat vairākas dienas. Brandeļa funkcionālais plānojums sastāvējis no plašām kroga telpām ar zāli ar skatuvi otrajā stāvā, kas krogā izbūvēta jau sākotnēji, kā arī divām stadulām, kas pievienotas lenķī, sekojot kādreizējā ceļa konfigurācijai. Kroga kopējais garums ir aptuveni 113 metri.

Mūsdienās krogs ir zaudējis savu kādreizējo arhitektoniski vērtīgo veidolu – kroga telpu būvapjomam blakus mezonīnam un virs ziemeļu puses stadulas izbūvēts papildu stāvs, kas vizuāli disonē ar rietumu stadulas viena stāva būvapjomu, izbūvēti dažādi logi, mainīts jumta slīpums un kopējais būvapjoms. Fasādes ir apmestas un praktiski nekas neliecina, ka ēka būtu celta 19. gadsimtā. 

 

Adrese: Kocēnu pagasts, Brandeļi (koordinātes - 57.52155 25.36395 )