13.06.24

Jūrmala, Dzintaru koncertzāle

 

                                                        (Fotografēts 2024.gadā, V.S. foto)

                                                                      (1936.gada koncertzāles plāns)

 

Vienas no Jūrmalas vizītkartēm – Dzintaru koncertzāles, stāsts aizsākas jau 19. gadsimta beigās, un līdz pat 20. gadsimta divdesmitajiem gadiem tā bija pazīstama kā Edinburgas kūrmājas koncertdārzs.

Vēsturiskā Dzintaru koncertzāles ēka ir celta 1936. gadā un ir neoklasicisma arhitektūras paraugs ar nacionāla romantisma iezīmēm. 1936.gada jūnijā tika atklāts koncertdārzs, bet pati koncertzāle – 1937.gadā. Pēc atjaunošanas un papildu telpu jaunbūves mūsdienās koncertzāle tika atklāta 2015. gada maijā.

1936.gada 8.maija “Jaunākās ziņas” raksta: „Rīgas Jūrmalas pilsētas valde pavasarī nojauca veco Edinburas kūrmāju, lai tās vietā celtu koncertdārzu un zāli. Vakar ministru kabinets pieņēma tā izbūves plānu, ko veidojis arhitekts Mellenbergs. Koncertdārza ierīkošanu pabeigs līdz nākošam mēnesim un jūnijā tanī jau atklās simfoniskos koncertus. Koncertdārzs ir ļoti plašs. Estrāde veidota pēc jaunākiem pētījumiem akustikā. Lietainā laikā koncerti notiks koncertzālē, kur būs 700 vietas klausītājiem. Ar jaunā koncertdārza izbūvi Dzintaros Rīgas Jūrmalā atrisināts sasāpējušais jautājums par piemērotu vietu simfonisko koncertu rīkošanai. Šinī sezonā koncerti Bulduris nenotiks. Vienīgi Mellužos rīkos dažus brīvkoncertus”.

1937.gada maijā laikraksts “Rīts” raksta: “Tuvojas noslēgumam Dzintaru koncertzāles izbūves darbs. Tuvākās dienās uzsāks sēdvietu iekārtošanu un mākslinieks Cīrulis stāsies pie koncertzāles sienu gleznojumiem”.

 

Adrese: Jūrmala, Turaidas iela 1