05.06.24

Cēsu viesnīca (Tērvetes viesnīca)

 

                                                                   (1941.gada foto)

                                                                      (1956.gada foto no "Cēsu stars") 
                                                          (Fotografēts 2014.gadā, V.S. foto)

                                                                         (Fotografēts 2019.gadā, V.S. foto)

 

                                                           (Fotografēts 2024.gadā, V.S. foto)

 

Cēsīs 1939. gadā bija paredzēts uzcelt viesnīcu. Tā bija iecerēta kā motelis Rietumeiropas autotūristiem - Helsinku olimpisko spēļu apmeklētājiem 1940. gadā, tomēr kara apstākļu dēļ šie plāni palika nerealizēti. Viesnīca "Tērvete" savas durvis apmeklētājiem vēra tikai 1941. gada 1. janvārī.
Vieta viesnīcas būvei tika nolūkota 1939. gada 12. februārī. Viesnīcas projektu Iekšlietu ministrijas Būvniecības departamentā apstiprināja 1939. gada 4. augustā. 1939. gada 25. septembrī notika viesnīcas pamatakmens likšanas svinības. 1939. gada 10. oktobrī pabeidza viesnīcas pēdējā stāva sienu mūrēšanu un iesāka kafejnīcas jumta likšanu. Pusi būves cerēja nobeigt oktobra mēneša beigās. 1940. gada 22. aprīlī Cēsu viesnīcas jaunbūves darbi bija nobeigti pusbūvē pēc apstiprināta projekta tehniski pareizi un apmierinoši, izņemot terasi, kura nebija izbūvēta, jo traucēja caurejošais satiksmes ceļš un terases būve tikšot nobeigta pēc ceļa slēgšanas. 1940. gada 7. augustā "Cēsu vēstis" informēja, ka Cēsīs esot ieradusies Latvijas Kredītbankas vadība, lai iepazītos ar jaunbūvējamo viesnīcu. Viesnīcas būvi banka pabeigšot steidzamības kārtībā un viesnīcas ekspluatēšanai esot paredzams dibināt īpašu organizāciju, līdzīgu Padomju Savienībā pastāvošām iestādēm. 1941. gada 4. janvārī laikrakstā "Cēsu stars" lasāms sludinājums: "Cēsu apriņķa Izpildu komitejas Komunālās saimniecības nodaļa paziņo Cēsu pilsētas un apkārtnes iedzīvotājiem, ka ar 1941. gada 1. janvāri ir atvērta publiskai lietošanai Cēsīs, Vorošilova laukumā Tērvetes viesnīca, I. šķiras restorāns un kafejnīca."
Mūsdienās viesnīca saucas "Hotel Cēsis".

1939.gada 29.septembra laikrakstā “Cēsu vēstis” raksta: “Latvijas Kredītbankas Cēsu viesnīca būs gatava līdz nākošā gada 1. maijam. To ceļ M. Hartmaņa būvfirma pēc arh. H. Vilmaņa būvmeta. Impozantā ēka atradīsies Uzvaras bulvārī ar terasi uz jaukā 15. maija parka pusi, un tās izbūve pēc iepriekšējiem aprēķiniem izmaksās Ls 170. 000—. Viesnīcas pirmajā stāvā būs kafejnīca, dejas grīda, plaša terase, restorāns un konferenču istaba. Otrajā stāvā paredzēta konferenču zāle un 15 viesu istabas, bet pagraba izbūvē 6 garāžas, pretgāzu patvertne un saimniecības telpas. Pirmdien notika jaunās Cēsu viesnīcas pamatakmens likšanas svinības, kurās ieradās arī Latvijas Kredītbankas direktors A. Bērziņš. Uzrunājot klātesošos, direktors A. Bērziņš starp citu teica: “Vienam otram var rasties jautājums, vai šodien, kad apkārt mums plosās kara vētras, ir īstais laiks šīs viesnicas celšanai. Uz to mēs varam atbildēt, ka mūsu zeme no kara šausmām pasargāta, un mēs dziļi ticam, ka tiks pasargāta arī turpmāk. Un ja tāda ir mūsu ticība un paļāvība, tad būtu nepareizi pārtraukt jau iesākto darbu, kam jākalpo mūsu zemes godam un labai slavai". Runu beidzot, direktors nolasīja pamatakmenī iemūrējamo aktu, kuru parakstīja klātesošās amatpersonas. Aktu kopā ar naudas zīmēm un laikrakstiem ievietoja metāla tvertnē. “Par svētību mūsu zemei, par gandarījumu Tautas Vadonim un nacionālai valdībai, par labklājību Cēsu pilsētai un par prieku visiem, kas palīdzējuši veidot jauno celtni es guldu šo tvertni tās pamatā", teica dir. A. Bērziņš, novietodams tvertni mūra dobumā.”.

1963.gada laikrakstā “Padomju druva” parādās informācija par jaunas viesnīcas būvi, kas būs kā vienots komplekss ar veco viesnīcu: “Tuvākajos divos trijos gados Cēsīs paredzēts uzcelt jaunu vairākstāvu viesnīcu. Kopā ar «Tērvetes» ēku tā veidos ansambli un iekļausies Uzvaras laukuma celtņu grupējumā. Viesnīcā kopā ar «Tērvetes» ēku paredzētas 200 vietas. Jaunceltnē būs vienas, divu un vairāku istabu numuri. Apakšējā stāvā iekārtos grāmatu veikalu. Projekta izstrādāšana uzticēta mūsu projektu tāmju biroja arhitektam V. Lakam”.

 

Adrese: Cēsis, Vienības laukums 1