15.05.24

Ilzu luterāņu baznīca

 

                                                                (2022.gada foto)















                                             (Fotografēts 2024.gadā, Līgas Landsbergas foto)



Pašreizējo Ilzu baznīcu 1844. gadā uzcēla Ilzesmuižas (Ilzenbergas muižas) īpašniece Elizabete fon Orgīza–Rūtenberga. Baznīca stipri cieta Otrā pasaules kara laikā, kad iznīcināta baznīcas iekārta un ērģeles. Saglabājušies tikai galvenie interjera elementi – altāris un mēbeles. Baznīca nav pārvērtusies drupās tikai pateicoties vietējo iedzīvotāju pūlēm. Pie baznīcas bijusi sešstūru ķieģeļu kapliča ar kārniņu jumtu, kurā apglabāta barona ģimene. Tagad tā izlaupīta, sagruvusi. Pie baznīcas ir kapa piemineklis jauneklim Emīlam Lomačam (1872-1894), kurš aizgāja bojā duelī 22 gadu vecumā. Viņa brālis ar līgavu, kas abi kopā gājuši nāvē, apglabāti blakus kapličā. Pie baznīcas mētājas vēl kāds metāla krusta fragments ar Wilhelm von Bohman (1799-1862) vārdu.

Ilzu baznīca un tai piegulošās ēkas vēsturiski bijušas Ilzenbergas muižas kompleksa sastāvā. Taču pirmās Latvijas brīvvalsts laikā pati muiža tikusi Lietuvai, bet šī teritorija palikusi Latvijā. Robeža pa vidu. Ilzenbergas muižu iegādājies kāds no Lietuvas bagātajiem vīriem un tā tagad atdzimst iespaidīgu investīciju greznumā. Ilzu baznīca piederējusi Neretas draudzei un 20. gadsimta 90. gadu iedvesmā draudze arī mēģinājusi dievnamu uzturēt. Taču pietiekami ātri sapratuši, ka tas nebūs iespējams, un no īpašuma atteikušies. Tas nonācis Viesītes novada pašvaldības pārvaldībā. Trīsdesmit gadus par Ilzu baznīcu rūpējusies Sarkaņu ģimene – pieskatījuši, uzkopuši, remontējuši, rādījuši cilvēkiem un sargājuši no izpostīšanas.

2019.gadā baznīca tika izsolīta un uz to pretendēja tikai viens pretendents - Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca ārpus Latvijas (LELBĀL), tā dēvētā trimdas baznīca, kurai Latvijā jau ir vismaz sešas draudzes. LELBĀL no LELB atšķiras ar saviem tolerantākiem un modernākiem uzskatiem, piemēram, atbalsta sieviešu ordināciju, dievgalda kopību ne tikai ar citām luterāņu baznīcām pasaulē, bet pat citu konfesiju ticīgajiem, kā arī neieņem karojošu, “vienvirziena” pozīciju vairākos teoloģiskajos jautājumos. Patiesībā LELBĀL savāca naudu, lai šo baznīcu palīdzētu iegādāties Sarkaņu ģimenei. Ilzu baznīca ir vienīgais privātais vēsturiskais dievnams Latvijā. Ir privātās mūsdienās būvētās kapellas, taču tās nav vēsturiskas.

Blakus baznīcai atrodas sarkanu ķieģelu ēka, kas šobrīd ir dzīvojamā māja. Lai vai kā gribētos domāt, ka tā ir mācītājmuiža, tā tomēr ir pirmā Rites pagasta skola. Vēlāk skolai uzbūvēta jauna ēka. Bet kolhozu laikos šajā ēkā bijis kolhoza kantoris.



Adrese: Jēkabpils novads, Rites pagasts, Kacīte (koordinātes - 56.158208, 25.496912 )