03.04.24

Cīravas baznīca

 

                                               (Fotografēts 2024.gadā, Līgas Landsbergas foto)

1937.gadā “Kurzemes vārds” raksta: “Cīravas muižas parka malā, ar smailu torni ir Cīravas baznīca, kas sākumā bijusi arī Aizputes baznīcas filiāle. Tagadējā mūra baznīca celta 1780. gadā un tās iekšiene ir baroka ietekmē, bet nesasniedz Apriķu baznīcas greznību. Baznīcā interesanta ir piemiņas plāksne un virs tās skaisti darināts ovālā marmora cilnī baronietes Bēras profils. Zem baznīcas atrodas plašas pagraba telpas, kurās ir zārki ar vairāku gadu simteņu vecu balzamētu līķu atliekām.
Cīravā agrāk bija skolotāju seminārs, kas nodibināts ar mācītāja Valtera
(Voltera) un skolotāja Bergmaņa gādību. Abiem šiem kultūras paudējiem Cīravas mācītāju muižas kapos uz viņu kapu kopām ir piemiņas plāksnes.

Aizputes tūrisma mājas lapā minēts, ka baznīcā saglabājies sens baznīcas zvans un ērģeles no 18.gadsimta pirmās puses. Baznīcā ir novietots baroneses Julianas Elizabetes fon Bēras portrets baltā marmorā. Saglabājušies vairāki vērtīgi interjera priekšmeti – svečturi, bikstsols, upurtrauks, kauss.  Kapenēs zem baznīcas bija apbedīta Aizputes muižas dzimtkundze J. E. fon Bilova un viņas meita J. E. fon Bēra. Abi greznie metāla sarkofāgi kopš 1973.gada atrodas Rundāles pils muzejā.

Adrese: Dienvidkurzemes novads, Cīrava (koordinātes - 56.736022, 21.383588 )