03.04.24

Biķeru skola

 

                                                                  (1969.gada foto)

 


                                                                  (Fotografēts 2024.gadā, V.S. foto)

Skolas ēka celta 1897.gadā. Skolas kompleksā vēl ietilpa atsevišķas tuvumā esošas mājas “Ķesteri”, “Vārpas”, “Kreipji”, “Krišjāņi”, kurās atradās internāta dzīvokļi un dažas klases. Bija arī malkas šķūnis, noliktava un kūts. Skolas telpās elektrība jau bija, bet nebija kanalizācija un ūdensvads. Skola toreiz skaitījās Dreiliņu pagastā.

1923.gadā izdevumā “Jaunatnes dzīve skolā un sētā” sludinājums, ka Biķeru pamatskolā 3. jūnijā skolas izrīkojums ar priekšnesumiem, darbu izstādi un dejām. Skolas parkā spēlēs ugunsdzēsēju orķestris.

1927.gada “Latvijas jaunatne” raksta: “Biķeru pamatskolā izsniedza siltas brokastis trūcīgiem un vāji attīstītiem skolēniem, apgādāja zāles slimiem un mazasinīgiem un pabalstīja kādu slimnīcā ievietotu skolnieku”.

1936.gada “Jaunākajās ziņās” ir fotogrāfija, kurā redzami skolas skolnieki sakopjot blakus esošos Biķeru kapus.

1937.gada maijā notiek izsole par skolas žoga izgatavošanu 285 m garumā.

1938.gadā starpresoru komisijas atzinumā teikts: “Dreiliņu pagasta Biķeru 6-kl. pamatskola ir ar 115 skolēniem. Skola mitinās pagasta pašvaldības telpās. Laikā no 1920. līdz 1937.gadam Dreiliņu pagastā jaunas skolu ēkas nav celtas. Skolā ir telpas skolotāju dzīvokļiem. Skolēnu kopmītnei telpu nav un tādas nav arī vajadzīgas, jo pēc stundām visi bērni iet mājās. Skolas vajadzībām ir iegūta zeme. Skolas gados esošu bērnu Dreiliņu pagastā ir ap 90. Starpresoru komisija atzina, ka Dreiliņu pagastā atstājama 6-kl. pamatskola”.

1972.gadā skolu pabeidzis topošais latviešu dzejnieks un atdzejotājs Pēters Brūveris (1957-2011). Vēlāk viņš atceras, ka Rīga tad vēl nebija tik izplūdusi un Biķeru skola bija kā tipiska lauku skoliņa.

Mūsdienās ēka izskatās ļoti sliktā stāvoklī un pat tā kā pamesta, bet internets šajā adresē uzrāda vairākas ar mākslu saistītas iestādes, piemēram, vitrāžu darbnīcu un tā pat skaitās LMS muzeja ēka “Biķeri”.

Adrese: Rīga, Vecā Biķernieku iela 49