12.02.24

Jūrmala, Majoru katoļu baznīca

 


                                                        (Fotografēts 2024.gadā, V.S. foto)

 

Majoru katoļu baznīca celta 1884.gadā ar priestera Jāņa Jaceviča un Dr. med. Mikela Pekarska rūpēm. Tolaik katoļu baznīcu drīkstēja atvērt tikai ar speciālu ķeizara atļauju, kas bija grūti iegūstama, līdz ar to ēka tika būvēta kā sporta zāle. Tornis tika piebūvēts tikai 1911. gadā.

1936.gada “Rīgas vēstnesis” raksta: “Majoros katoļu baznīca atrodas uz Kungu ielas un vasaras laikā katru svētdienu notiek dievkalpojumi. Baznīca ir ļoti labi uzkopta un šogad no ārpuses izremontēta un nokrāsota. Arī ceļu remonti ir izvesti pienācīgā kārtībā”.

1938.gadā šajā pat laikrakstā mazliet garāks apraksts: “Dievkalpojumi katoļiem Rīgas Jūrmalā notiek trijās vietās - Majoros, Slokā un Ķemeros, pēdējā vietā gan retāk. Majoros sezonas laikā ik svētdienas pulcējas daži simti dievlūdzēju. Katoļu dievkalpojumi Rīgas Jūrmalā notiek jau vairāk kā piecdesmit gadus. Izprasot gubernatora atļauju, līdz 1884. gadam vasaras sezona tie notika privātās mājās Vecdubultos. 1889. gadā priesteris Jānis Jacevičs un Dr. med. M. Pekarskis uzcēla Majoros Kungu ielā vingrošanas zāli. Šī zāle izpildīja dievnama vietu. Katoļu baznīcas tad celt varēja tikai ar cara atļauju. Vingrošanas nama cēlājiem tādas nebija. 1905. gadā Jacevičs ar Pekarski šo savu celtni atdāvināja Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcai. Tad tā jau bija iekārtota par glītu kapellu vasarniekiem. Šinī pat gadā metropolīts-bīskaps Šembeks to svinīgi iesvētīja, veltīdams svētā Jāņa Kristītāja aizgādniecībai. Pastāvīgas draudzes te nav. Majorus apkalpo Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas mācītāji”.

Adrese: Jūrmala, Majori, Pilsoņu iela 32