03.09.23

Daudu muiža (Daudas muiža, Gut Sperling, Olgasruhe) Siguldā

 

                                                     (Fotografēts 2023.gadā, V.S. foto)

Tūristu visretāk apmeklētā vieta Siguldā - Daudu pils jeb Olgasruhe, kā to savas meitas vārdā nosaucis kāds no pils agrākiem īpašniekiem.
Daudas ar saviem dabas krāšņumiem – paradīzes stūrītis virs zemes. 800 metrus pa kreisi no Daudām no augstas kraujas paveras plašs skats uz Gauju un Turaidas pilsdrupām. Pils tuvumā lejup ved stāvas kāpnes, kuras pēkšņi nobeidzas galvu reibinoša bezdibeņa malā. Saskatāmas varenas klinšu sienas, kas nozūd kaut kur dziļumā. Šī vieta nosaukta par Raganu katlu jeb Velna aizu.
Raganu katla sienas pārspēj visstāvākās Velnalas klintis. Neuzmanīgs solis var atnest drausmīgu nāvi klinšu šķautnēm noklātā Raganu katla dibenā. Kādas citas kāpnes līču-loču ved lejup gar stāvām apsūnojušām klinšu sienām, kurās ieurbušās pār klintīm pārkārušās koku saknes. Arī šīs klintis, kas stiepjas nepārtraukti simtiemmetru, ar savu romantiskumu aizrauj ikvienu patiesu dabas krāšnuma cienītāju.
Daudu pils kādreiz piederēja Rīgas lieltirgotājam Šperlingam, vēlāk baznīcas virsvaldes sekretāram Kalniņam. Pēdējā laikā pils pārgājusi tirgotāja F. Nāruna rokās, kas to jau paspējis diži uzpost. Daudām piederošā zemes platības sasniedz 300 pūrvietas. Ierīkots apmēram 20 pūrvietas plašs augļu dārzs. Pili ieskauj krāšņs ziedu dārzs un plašs skuju koku parks ar grantētiem celiņiem un alejām. Siltumnīcās izaudzētas melones, arbūzi un vīnogas. Pie pils izbūvēts plašs peldbaseins. No Daudu pils torņa paveras plašs skats uz apkārtējām gravām un laukiem. (Brīvā zeme, 25.08.1933)

Mūsdienās no minētā krāšņuma nekas vairs nav saglabājies. Ir tikai kāda sena saimniecības ēka.

Adrese: Siguldas novads, Siguldas pagasts (koordinātes - 57.175816, 24.886278 )