03.04.23

Dūru skola Vārmes pagastā

 


                                            (Fotografēts 2023.gadā, Līgas Landsbergas foto)

2013.gadā pēc rekonstrukcijas atklāta Vārmes pagasta Dūru skola, kas tika remontēta sociālo māju siltināšanas programmā. Izdevies seno ēku izglābt no iznīcības un uzlabot iedzīvotāju dzīves apstākļus. Celtniecībai iztērēti ap 89 000 latu, vēsta laikraksts "Kurzemnieks".

Pagasta pārvaldes vadītāja Lelde Ose mudināja mājas iedzīvotājus būt īstiem saimniekiem un solīja, ka pagasts rūpēsies gan par papildu malkas šķūnīšiem, gan jaunu tualeti, kas pagaidām atrodas laukā. Par ūdens un kanalizācijas ievilkšanu šajā ēkā tiks domāts nākotnē. Rekonstrukcijas gaitā māja no ārpuses nosiltināta, nomainīts jumts, logi, durvis, elektroinstalācija, pārmūrētas krāsnis un skursteņi, te ir astoņi dzīvokļi, no kuriem trīs vienistabas dzīvoklīši izveidoti jauni. Pagaidām tie vēl tukši, bet Ose pārliecināta, ka drīz tajos būs iemītnieki: "Kāda dzīvojamā platība vienmēr arī jāpatur rezervē neparedzētam gadījumam."

Bet grāmatā “Vārmes draudzes vēsture”, kas izdota 1940.gadā, rakstīts: “Dūrumuižas Smilgās (kalpa mājas—tagad Smilgu saimniecība)1840.g.darbojusies kāda amatnieku skola (skolotājs bija amatnieks). 1852.g. muižas krogū atvēra skolu, kurai Kuldīgas kambarkungs par skolotāju iecēla Dresmani. Viņš jau savas darbības sākumā sanaidojās ar kādu vietējo saimnieku un drīz viņu atlaida no vietas. 1853.g. kambarkungs par Dūru skolmeistaru iecēla savu rakstvedi – Oto Doniņu. 1855.gadā uzcēla skolas namu. To kopēji cēla Dūru, Ošenieku un Pilenieku pagasti. Šiem pagastiem arī bija pienākums skolu uzturēt. Pēc pagastu apvienošanas 1890.g. (Dūras pievienoja Vārmes, Ošeniekus—Lutriņu un Pileniekus – Raņķu pagastiem). Vārmes pagasts, kopā ar Lutriņu un Raņķu pagastiem uzturēja Dūru skolu. Doniņš bija ilgus gadus Dūru skolotājs. Tikai pārkrievošanās laikmetā Doniņa stāvoklis palika kļūmīgs, jo viņš neprata krievu valodu. Doniņš gan mēģināja izlīdzēties tādi, ka par palīgu pieņēma savu māsas dēlu—krievu valodas pratēju. Bet neskatoties uz visu to, 1893.gadā Doniņu atcēla no amata. Tajā pašā gadā Dūru pagasta pašvaldība par skolotāju ievēlēja Ansi Kronbergu. Kronbergs šeit darbojās līdz 1915.gadam, kad aizgāja uz Zvārdi. No1915.-1918.gadam skola bija slēgta. Pēc tam šeit vienu gadu darbojās Pēteris Brūvers (aizgāja uz Blīdeni). Ar 1919.gadu Dūru skolā darbojās Fricis Bekmanis (pārzinis). Bet ar 1921.gadu par otro skolotāju šeit pieņēma Emīliju Pērkoni (prec.—Žāklis). Skola darbojās kā I pakāpes pamatskola.”

Adrese: Kuldīgas novads, Vārmes pagasts, Dūru skola (koordinātes - 56.823945, 22.214830 )