24.01.21

Kalna muižas ūdensdzirnavas (Kalnamuižas ūdensdzirnavas) Kandavas pagastā

 






                                             (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)


                                                         (Fotografēts 2021.gadā, Līgas Landsbergas foto)
 

Kalnamuižas ūdendzirnavās 1939. gadā režisors Aleksandrs Rusteiķis no 43 dzirnavām izvēlējās vietu filmas "Aizsprosts" uzņemšanai.

“Komunisma rīts” 1986.gada augustā raksta: “Bēdīga aina atklājās Kalnamuižas dzirnavās, kuru īpašnieks ir Kandavas sovhoztehnikums. Šīs dzirnavas ir republikas nozīmes arhitektūras piemineklis (kopā ar visām iekārtām). Par Kalnamuižas kompleksu runāts ar sovhoztehnikuma direktoru M. Vaivadu, piedaloties Aizdzires ciema padomes priekšsēdētā jam A. Ķieģelim. Lemts arī aprīlī ciema padomē. Apsolīts izstrādāt saistības, jo valsts noteikto formu direktors atsakās parakstīt. Dzirnavas vairākus gadus stāvēja ar cauru jumtu (1984. Gadā uzlikts šīfera jumts), tāpēc sapuvušas griestu pārsedzes. Bojātas visas dzirnavu iekārtas, kuras vēl ir glābjamas, tās iekonservējot. Telpas patlaban ir izžuvušas, tādēļ varētu sākt kaut minimālus iekšējos remontdarbus. Ļoti bēdīgu iespaidu atstāja sapostītās hidrobūves un aizaugusī ūdenskrātuve. Uzkāpām apskatīt kādreizējo skaisto muižas dzīvojamo ēku. Arī šeit redzama postaža. Logi izdauzīti, durvis atlauztas, krāsnis noplēstas, vietām bojāti griesti. Viens no skaistākajiem mūsu rajona stūrīšiem pārvērties par vietu, kuru neērti rādīt tūristu bāzes iemītniekiem (vieta ietilpst Vissavienības tūrisma maršrutā !). Te varētu izveidot skaistu atpūtas bāzi pašu darbiniekiem, jo blakus ir divas upes. Dzirnavas varētu pārveidot par muzeju iebraukušajiem tūristiem. Droši, ka neatteiktos palīdzēt arī Republikāniskā ekskursiju un tūrisma padome. Kādreiz Kalnamuižas kompleksu gribēja iegūt savā īpašumā vairākas republikas organizācijas. Nedeva. Būvēšot profilaktoriju. Bet atpūsties brauc uz Usmas ezeru! Acīmredzot savs vārds jāsaka augstākām instancēm, jo līdzīgs stāvoklis ir arī citos sovhoztehnikuma īpašumā esošajos aizsargājamos objektos - bijušajā mācītājmuižā, Rūmenē, fašisma terora upuru kapos Elku mežā.”

Kā redzams fotogrāfijās , dzirnavas tā arī nav saglābtas, tikai pāris palīgēkas, bet muižas komplekss gan mūsdienās ir atjaunots.

Adrese: Kandavas novads, Kandavas pagasts (koordinātes - 57.012761, 22.656122 )