29.01.21

Bērzaunes pamatskola

 

                                                                 (skola senāk)
                                                                 (2019.gada foto)

Bērzaunes pamatskolu pirmo reizi dokumentos min Zviedru Ekonomikas pārvaldes priekšnieks 1699. gadā. Skolai bijusi sava ēka, kurā mācījušies 11 bērni, 1732. g. – 10 bērni. Skolēnu maz, jo citi mācās muižas skolās.

No 1876. līdz 1903. gadam par skolu rūpējas pārvaldnieks un skolotājs Indriķis Priedītis. Tiek veidota skolas apkārtne, stādīti sudrabvītoli, rakti dīķi. Skolotājs skolai veltījis 28 darba gadus. No 1903. līdz 1904. g. par pārvaldnieku strādā skolotājs Lustbergs. Īpašu izmaiņu šajā laika periodā nav. 1905. Līdz 1914. g. pārvaldnieks ir skolotājs P. Avotiņš. Viņš vada skolas kori, ir bijis draudzes ērģelnieks. Pirmā pasaules kara sākumā iet bojā. Pirmā pasaules kara laikā skolā ierīko hospitāli. Otrā Pasaules kara laikā daļā skolas ēkas tika iekārtota Izpildkomiteja, taču mācības netiek pārtrauktas. Baiga un drūma Bērzaunes skolā atnāca 1949. gada 25. marta diena. Jau 24. marta vakarā skolā ieradās krievu virsnieki. Virsnieki palika pa nakti skolā un arī skolotājiem neļāva iet projām no skolas. Otrā rītā staigāja pa skolu un ņēma bērnus ārā no klasēm. 1950-os gados siena šķūni pārbūvēja par skolas internātu, bet mācītājmuižu par sešu skolotāju dzīvokļu ēku.

1961.gadā žurnāls “Dadzis” gan publicē ironisku vēstuli par šo “pārbūvi”: “Gribam iepazīstināt Tevi ar vienkāršu paņēmienu, kā var jebkuru vecu graustu pārvērst par dzīvošanai piemērotu ēku. Tas neprasa ne naudu, ne būvmateriālus, ne arī darba spēku. Redzi, graustam jāpiešķir jauns nosaukums, un tad viss, kā pēc burvja zižļa mājiena, uzreiz būs kārtībā. Tieši ar šādu paņēmienu Bērzaunes mācītājmuižas māja (Madonas rajonā), kurā pašreiz dzīvo piecas skolotāju ģimenes, tika pirms pāris gadiem pārdēvēta par “skolotāju namu”, un ar to viss bija darīts. Tiesa, mājā vairāki logi ir aizsisti ar dēļiem, no sienām krīt apmetums, pamati taisās sabrukt un jumts tek, bet tas jau ir sīkums. Galvenais — tagad mājai ir jauks nosaukums. Kādas ir tavas domas par šo interesanto paņēmienu?”

Adrese:  Madonas novads, Bērzaunes pagasts, Bērzaune (koordinātes - 56.802437, 26.027069 )