29.01.21

Bērzaunes luterāņu baznīca

 

                                                                   (baznīca senāk)

                                                         (baznīca pirms tās atjaunošanas)

                                                                          (Fotografēts 2020.gadā)

1930.gada “Latvijas jaunatne” kādā aprakstā raksta: “Ja „cēli  ir dzimtenes dievnami", tad it īpaši Bērzaunas baznīca atbilst J.Ērmaņa jaukajai dziesmai. Cauri slaikajiem zaļajiem kokiem mēs saredzam baznīcas gotiskos logus ar krāsainu stiklu mozaīku to augšējā daļā. Saules staros šī mozaīka vizuļo, laistās, trīs un rada neaprakstāmi jauku kaleidoskopisku krāsu maiņu. Augsti noskatās baznīcas jumts uz visu apkārtni, bet slaidais tornis tiecas vēl tālāk prom no zemes uz augšu — tuvāk pie Dieva — pretīm debesszilgmei, kurā redzami viegli balti mākonīši, kā lidojošu eņģeļu spārniņi . . .
Arī mans ceļa biedrs aizgrābts no Bērzaunas baznīcas skata un rūgti nožēlo, ka šoreiz nav paņēmis līdzi savu krāsu kasti ar piederumiem.
Ne mazāk jauka izskatījās arī Bērzaunas „Kapsēta tur kalna galā", turpat netāli no baznīcas. Bērzaunieši uzlikuši uz kapu pieminekļiem tik daudz jauku, kodolīgu uzrakstu, ka no viņiem varētu sastādīt , skaistu krājumu.”

Bērzaunes baznīca ir viena no senākajām celtnēm plašā apkārtnē, tā celta 1349. gadā. Šī vieta un baznīca ir piedzīvojusi dažādus laikus, gan labus, gan sliktus.. Kopš 2. Pasaules kara, kad baznīca tika sagrauta, ta vēl līdz pat trešās tūkstošgades sākumam bija drupu stāvoklī. No baznīcas pāri bija palikuši bija nenoturīgi mūra fragmenti, kas nopietni apdraudēja interesentus, kas šo vietu vēlējās aplūkot, kā arī turpat blakus esošās pamatskolas bērnus. 2000. gadā nedaudzi Bērzaunes iedzīvotāji vienojās, ka šāda situācija ir nepieņemama, un izveidoja neformālu iniciatīvas grupu. Šeit līdzās ir jāatzīmē, ka kopš pēckara gadiem Bērzaunē nav darbojusies draudze - reizē arī no jauna tika dibināta Bērzaunes evaņģēliski luteriskā draudzē. Tas notika 2001. gada 5. augustā. 
Bērzaunes baznīcas atjaunošanas darbi sākās 2001. gada pavasarī. Baznīcas atjaunošas darbiem vajadzīgie līdzekļi pa lielai daļai ir atrasti pašu Bērzaunes iedzīvotāju vidū, nepiesaistot tos no ārpuses. 

Adrese: Madonas novads, Bērzaunes pagasts, Bērzaune (koordinātes -  56.805609, 26.030487 )