13.09.20

Slazdukrogs (Slazda krogs, Slazdu krogs, Slastu krogs) Staburaga pagastā

                                                                (2012.gada foto)
                                          (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Slazdukroga drupas — Jēkabpils ceļa kreisajā  malā, uz Seces pag. robežas . Ir saglabājies pirkšanas-pārdošanas līgums, ar kuru 1932. g. 5. septembrī Zemkopības ministrija pārdod Kārlim Jāņa d. Ārgulim vienu gabalu zemes Nr. 1F līdz ar visiem tās piederumiem, kopplatībā 22,07 ha. Pārdodamā zeme ar nosaukumu „Slazdas" atdalāma no valstij Jēkabpils apriņķī Sēlpils pag. piederošās Vīgantes muižas. Nekustamais īpašums iegūts par Ls 2526. Par krogus ēku šajā līgumā nav minēts nekas.
K. Ārguļa meita Erna apprecējās ar mežsargu Štālu un pārgāja dzīvot uz Seces pag. Mežmaļiem. Kārlis Ārgulis miris 1967. vai 1968. gadā. Mežsargu Štālu ģimene 1969. gadā pārnāca dzīvot uz Liepavotiem. Drīz pēc vīra nāves Ernas māte pārcēlās uz dzīvi pie meitas Liepavotos, un Slazdukrogs palika bez iedzīvotājiem.
Par krogu atmiņās dalās A.Ķipere:  „Tas atradās uz Seces un Sēlpils (Vīgantes muižas zemju) robežas. Ilgi turējās. Pirms gadiem 20 virs mūriem vēl bija skaidu jumta paliekas. Šobrīd redzams tikai laukakmeņu mūris vien." [Ķipere 1991]
2004. gadā krogus drupās vēl labi redzams manteļskurstenis.  Bijušais krogus un zeme tagad pieder K. Ārguļa mazdēlam Arnim Štālam no Liepavotiem. (“Staburaga pagasts”, 2007)

Adrese: Jaunjelgavas novads, Staburaga pagasts, Slazdukrogs