26.04.20

Rundāles meža muiža


                                                        (Fotografēts 2019.gadā)

Tā atradusies tagadējā Jaunjelgavas novadā. Latvijas laika kartēs tā saukta par Rundāles meža muižu, bet senākās kartēs tajā vietā norādīta pusmuiža Igaun. Meža muižas ēka vairs nav saglabājusies, tā nodegusi samērā nesenā pagātnē. Tā bijusi divstāvu koka ēka, kas līdzīga Jūrmalas koka arhitektūrai ar krāsainu vitrāžas stiklu logiem.Muižas vietā mūsdienās var atrast pamatu paliekas un kāpnes, kas veda uz māju, kā arī aleju.

Muiža darbojusies, lai sagatavotu un piegādātu no apkārtnes mežiem kokmateriālus Rundāles pils celtniecībai. Tie piegādāti no Sunākstes, Dignājas, Sērenes, Seces, Taurkalnes u.c. Piemēram, 1739.gadā uz Rundāli aizvesti 1201 baļķis, katrs 11 metru garumā.

1932.gada “Jēkabpils vēstis” raksta par slikto ceļa stāvokli uz Rundāles meža muižu: “Daudzeses pag. pie Grāvenderu pasta palīgnodaļas nogriezās ceļš uz Rundāles meža muižu, kas līdz šim bija ļoti sliktā stāvoklī. Braukšana pa ceļu bija ļoti apgrūtināta. Tagad minētais ceļš iztaisnots un gar malām sarakti grāvji zemes uzberot uz ceļa. Vēl atliek tikai uzvest granti, kas, jādomā, tiks darīts.”

Adrese: Jaunjelgavas novads, Daudzeses pagasts, Lāči