22.04.20

Krapes luterāņu baznīca

                                                                               (1920.gada foto)


                                            (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsberhas foto)

Pamati koka baznīcai likti 1802.gada aprīlī, bet iesvētīta gatavā baznīca tiek 1804.gada 2.novembrī. Laikā no 1856.gada līdz 1857.gadam tiek uzcelts mūra dievnams. Altārgleznu “Kristus Ģetzemanes dārzā” gleznojis Kārlis Hūns. 1881.gadā baznīca iegūst 160 kg smagu zvanu. Pirmā pasaules kara laikā krievu karaspēks izsit baznīcai logus, izdemolē to un izvazā ērģeles. Zvanu evakuē uz Krieviju un brīnumainā kārtā to izdodas atgūt  1924.gadā. 1936.gadā baznīcā tiek uzstādīta piemiņas plāksne O.Kalpakam un F.Balodim. Tā pašlaik atrodas Ogres Vēstures un mākslas muzejā. Padomju okupācijas gados baznīcā bija gan graudu noliktava, gan dzīvoklis. 1974.gadā to pussabrukušu iegūst Krapes pienotava, kuras direktors Verners Pūpols par pienotavas līdzekļiem to atjauno un pārbūvē par koncertzāli “Liepziedi”.  Bet šajā laikā tiek likvidēts baznīcas barokālais koka tornis ar bronzas gaili.

Šobrīd baznīca ir draudzes īpašumā, tajā darbojas draudze, svētdienas skola un jauniešu grupa. Baznīcā divas reizes mēnesī notiek dievkalpojumi, notiek kristības, iesvētības, laulības. 2016.gadā tika izstrādāts projekts par baznīcas torņa atjaunošanu. Krapes baznīcas torņa projektētājs ir Valters Raņķis.
Apskatot baznīcu, man radās jautājums – vai tiešām oriģinālajā variantā baznīcas tornis bija tik zils? Tas ir tik netipiski Latvijai un luterāņu baznīcai!

Adrese: Ogres novads, Krapes pagasts, Krape