07.01.20

Mazsalacas krogi (Baznīckrogs jeb Baltais krogs, Prāmja krogs jeb Āža krogs)

                         (Prāmja krogs jeb Āža krogs, fotografēts 2018.gadā, Līgas Landsbergas foto)
                           (Baznīckrogs jeb Baltais krogs, fotografēts 2018.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Iebraucot Mazsalacā no Rīgas puses, vispirms jāšķērso Salacas upe. Tūlīt aiz tilta labajā pusē redzama pamatīga mūra celtne, vietējiem ļaudīm pazīstama kā Prāmja jeb Āža krogs. Šī ir „māja bez sākuma”, jo neviens nevar pateikt tās uzbūvēšanas gadu. Tomēr kroga vieta pie pārceltuves pastāvējusi jau sen, gandrīz vienlaikus ar pārceltuvi. Tolaik te atradies cits, no koka celts krogs.
Par Prāmja krogu to sauca tāpēc, ka ēka atradusies pie prāmja pārceltuves, bet Āža nosaukumu tas ieguvis no iespaidīgās āža bildes, kas rotājusi sienu aiz kroga letes. Citi apgalvo, ka par „Āža” krogu sākuši saukt krodzinieka īpatnējās bārdiņas dēļ. Āža krogā par krodzinieku strādājis Augusta Kirhenšteina tēvs, kura iesauka bijusi Āžaaudzis.

Baznīckrogs jeb Baltais krogs atrodas Rīgas ielā 1. Gustavs Frīdrihs Ērenpreiss dzimis 1891.gada 24.jūlijā (pēc jaunā stila 5.augustā) tolaik Skulberģu Baltajā krogā (Kolberg Baltekrug) un kristīts 11.augustā Mazsalacas baznīcā (Nr.212 tā gada dzimušo un kristīto sarakstā).

Adrese: Mazsalaca, Rīgas iela 1 un 17