06.07.19

Pienavas muiža (Lielpienavas muiža, Pönau)

                                       (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Attēlā aptuvena Pienavas muižas atrašanās vieta.

Tā ir muiža, kur dzīvo hercoga muižkungs, kas vēl 17.gadsimtā pārvalda visas Džūkstes novada kroņa muižas, kas toreiz ietilpa Pienavas novadā. Pirmais zināmais Pienavas muižkungs bijis Mārtiņš Šaumanis, pēc tam - viņa znots Kārlis Meinke. Mārtiņš Šaumanis savās vecumdienās Pienavas muižu nodevis pārvaldīt Meinkem, bet pats aizgājis uz Mālu muižu, ko pēc tam ilgus laikus sauca par Šaumaņa muižu. Ap 1649.gadu Pienavai bijis jauns muižkungs V. Mirbahs.

Pienavas muižas vieta atrodas pie Pienavas upes, netālu no vecā Rīgas-Liepājas lielceļa. Līdz mūsdienām no muižas apbūves praktiski nekas nav saglabājies. Muiža bijusi liela un varena. Agrāk Pienavā bija mūra dzīvojamā ēka ar salmu jumtu, diviem skursteņiem un lauvām durvju priekšā. Kungu māja bija trīsstāvu mūra nams. 1912. gadā Pienavas muižai bija 407 ha muižas zemes un 2716 ha zemnieku zemju. Pienavā atradās muižas magazīna, pienotava, kuru darbināja tvaika katls, pie pienotavas darbojās arī dzirnavas, kur ražoja grūbas un putraimus. Kurināmais tika iegūts no netālajām kūdras ieguves vietām. 1944.gadā 2.pasaules kara laikā Ziemassvētku kaujās lielākā daļa muižas ēku tika nopostītas.

Par Pienavas muižu klīst arī dažādas teikas un leģendas. Piemēram, Pienavas muižas laukos rudeņa naktīs skraidot zilas uguntiņas. Tas esot vecais muižas īpašnieks, kas esot bijis velna pilns. Tas tagad skraidot pa muižas laukiem. Dažreiz viņš vēlīnam gājējam piesitoties arī kā vadātājs un to novadājot visu nakti pa tīri pazīstamām vietām. Gājējs atjēdzoties tikai tad, kad gailis iedziedoties.

Adrese: Tukuma novads, Džūkstes pagasts, Pienava (koordinātes - 56.752043, 23.257683 )