30.06.19

Bormaņu muiža (Trapenes muiža, Treppenhof) Apes novadā





                                            (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                                   (Fotografēts 2019.gadā, V.S. foto)
 


Bijušās Bormaņu muižas pils atrodas Trapenes centrā. Tā celta 19. gadsimtā sākumā. Mūsdienās pilī darbojas Trapenes kultūras nams. Pie ēkas skatāms piemineklis Linardam Laicenam, tēlniece G. Grundberga. L.Laicens Bormaņu muižā strādājis par dārznieka mācekli un palīgu no 1900. līdz 1903.gadam.

Kādreiz pils bija Gaujienas muižas īpašnieka, barona Voldemāra fon Vulfa medību pils. Netālu no pils atrodas “Fazāni”, kur agrāk Vulfam bijusi fazānu audzētava. Tagad tur iekārtots privāts senlietu muzejs.

No Vidzemes šosejas, Līzespasta, uz Bormaņiem ved piecus kilometrus gara lapegļu gatve, kas ir viena no garākajām lapegļu gatvēm Latvijā. Alejā aug vairāk nekā 630 lapegļu, kā arī purva bērzi un liepas. Divus kilometrus no Līzespasta iestādīti jaukti koki – bērzi un lapegles, tad vienu kilometru ir tikai liepas un pēc tam trīs kilometrus līdz Bormaņu muižas kungu mājai – tikai lapegles. Stādīšanas darbus 20. gadsimta sākumā vadījis muižkungs Tušs.


Bormaņu muižas nosaukuma izcelsme: muižu karalis Gustafs Ādolfs 1632.gadā izdeva virsniekam Bornemanim, no kura cēlies muižas tagadējais nosaukums, bet pie vācu nosaukuma Treppenhof vainīgi brāļi Treppeni, kuriem šī muiža vēl 1590. gadā piederējusi. (“Latvis”, 24.02.1922)



Adrese: Apes novads, Trapenes pagasts, Trapene