10.06.19

Apriķu muiža (Apprikken)



                                            (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)










                                                            (Fotografēts 2021.gadā, V.S. foto)


Muižas dzīvojamā ēka celta 1745. gadā, kad šeit saimniekoja Kristofs Frīdrihs fon Osten - Zakens. Muiža kopš 16.gadsimta pieder Osten - Zakenu dzimtai. Kristofs Fridrihs Osten - Zakens apprecējās ar Katarīnu dzimušu fon Korfu. Katarīna mirusi 1742.gadā un Kristofs Fridrihs apprecas otrreiz ar Juliānu fon den Brinkenu. No 1790. - 1852.gadam muiža ir fon Korfu dzimtas īpašumā. 1901.gadā (citos avotos – 1896.gadā) muižu iegādājas Karls Gustavs Mannerheims (1867. – 1951.), kas bija ne tikai vēlākais Somijas valsts prezidents, bet arī leģendārās Mannerheima līnijas – fortifikācijas sistēmas Ziemas kara laikā (1939. – 1940.) autors. Muiža viņam piederēja līdz 1912.gadam. Apsviedīgais virsnieks bija saimnieciski noskaņots un tā kā tolaik Eiropas tirgos bija ļoti pieprasītas karpas, izveidoja zivju dīķus un audzēja karpas. Pastāv versija, ka zivis tika glabātas muižas velvētajos pagrabos. Zivju bizness gan neesot bijis veiksmīgs. Zivis esot saslimušas un nobeigušās. (izmantots 2017.gada “Ievas stāstos” publicētais materiāls)

Galvenās fasādes frontonā ir smilšakmenī kalts cilnis - ar militārās atribūtikas ieskautiem baronu Osten-Zakenu un Korfu alianses ģerboņiem, bet dārza fasādes frontonā attēlots fon Brinkenu ģerbonis. Šo frontonu apdarē vērojams pārejas posms no baroka uz rokoko stilu. Vēlākajos laikos, pārbūvējot verandu, dārza fasādes cilnis likvidēts. Tā fragmenti atrodas Pilsrundāles muzejā.

Ēkas iekštelpās redzami bagātīgās 18. gadsimta apdares fragmenti: rokoko krāsnis ar apgleznotiem podiņiem, durvju vērtnes un parketa grīdas.
Torņu un tornīšu mānija nav gājusi secen arī Kurzemes muižām, kaut gan efektīgus piemērus var atrast mazāk nekā citviet Latvijā. Un te kā viens no nedaudzajiem šāda veida gotizācijas piemēriem būtu minams tieši Apriķu muižas kungu mājai piebūvētais astoņstūra tornītis. Muižas kompleksā  ietilpst arī muižas pārvaldnieka māja, klēts un divas kalpu dzīvojamās mājas. 19.gadsimta 2.pusē uzbūvētas arī lielākā daļa pārējo ēku - kūts, brūzis, dzirnavas.
Šobrīd muižas kungu ēkā darbojas Apriķu pamatskola un muzejs.

Adrese: Aizputes novads, Lažas pagasts, Apriķi