17.04.19

Allažu luterāņu baznīca

                                                      (1926.gada foto laikrakstā)

                                                     (Fotografēts 2019.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Tā sākta būvēt 1926.gadā pēc arhitekta Paula Kundziņa projekta.  Padomju okupācijas gados baznīcā bijusi gan ēdnīca, gan noliktava. Tagad tā pilnībā atjaunota.

Ar baznīcas celtniecību saistīts arī nepatīkams notikums, kuru apraksta 1926.gada vasaras prese. “Latvijas kareivis” raksta 29.augustā: “Aizvakar pusdienas laikā jaunceļamai Allažu baznīcai sabruka altāru gals. Nelaime ar strādniekiem nenotika, jo katastrofas brīdi tie ieturējuši pusdienas. Tikai viens no strādniekiem, kurš atradies tuvāk pie baznīcas, no uzbudinājuma saslimis. Baznīcu sāka celt vasarā uz kara sagrautas baznīcas pamatiem pēc arh. P. Kundziņa plāna. Darbus izveda inž. Zālits. Domā, ka lielās lietus gāzes būs mūrus izmiekšķējušas, kas arī bijis katastrofas cēlonis. Nosvēries un draud sabrukt ari baznīcas otrs gals.”
Nākamā gada novembrī šis pats laikraksts raksta: “Savu jauno baznīcu allažieši iesvētīs 11. decembrī. Šinī pašā dienā ievedīs draudzes mācītāja amatā mācītāju Freija kungu. Allažu draudzes veco baznīcu kara laikā nopostīja, bet čaklie allažieši tomēr pielika visas pūles, lai tiktu pie jaunas baznīcas. Pirmais būvi sāka inženieris Zālits, bet tagad to pabeidz būvuzņēmējs K Bormans. Baznīca būvēta pēc arhitekta Kundziņa plāna no kaļķameņa. Visa būve izmaksās apmēram ls 50000. No valdības saņemts pabalsts ls 16.500. Lai būvei vēl rastu līdzekļus, baznīcas padome sarīko 4. decembrī vietējā tautas namā plašu bazāru un teātri.”

Adrese: Siguldas novads, Allažu pagasts, Stīveri