02.12.18

Zigfrīda Annas Meierovica piemineklis Tukumā






                                      (Fotografēts 2018.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Brizules muiža un Rideļi Tukuma apkaimē – tieši tur meklējamas mūsu pirmā ārlietu ministra saknes. Meierovica bērnība pagājusi Durbē, Pūrē un Cērkstē, pirmā izglītība iegūta Kabilē un Tukuma pilsētas skolā. Arī visu turpmāko mūžu valstsvīrs bijis biežs viesis Tukuma pusē. Sava pēdējā brauciena laikā uz Brizules Druķu mājām Z. A. Meierovics gāja bojā.
Z. A. Meierovica piemineklim izraudzītā vieta ir simboliska. Tā atrodas pašā Tukuma sirdī, vecpilsētā, netālu no Brīvības laukuma un skolas, kurā mācījies izcilais valstsvīrs – skvērā, kas atrodas pie Lielās un Jaunās ielas krustojuma. Pieminekļa izveides iecere saistās ar visa laukuma rekonstrukciju un labiekārtošanu, un tas tiks atklāts 2018. gada novembrī. Nākotnē šī vieta varētu kalpot ne tikai par izcilas, nozīmīgas personības piemiņas vietu, tā kļūs par valstiskās piederības stiprināšanas vietu, kur Tukuma novada iedzīvotājiem pulcēties Valsts svētku svinībām.
Lai Z. A. Meierovica piemineklis iegūtu laikmetīgu, izteiksmīgu un saturiski ietilpīgu veidolu, tika rīkots metu konkurss. Rezultātā īstenošanai izvēlēta iecere, kuras autori ir tēlnieki Zane Elerte, Matīss Kalniņš un arhitekte Liene Līce.
Laukuma malas rotā metāla plāksnes. Uz vienas no tām ir informācija par pašu Meierovicu, bet uz otras  ir Meierovica citāts: "Lai visi apvienojamies ražīgā darbā par kopējiem mērķiem tēvijas labā un, atskatoties atpakaļ uz noieto ceļu, lai smeļamies jaunus spēkus nākotnes uzdevumiem."  Šie vārdi teikti 1921.gadā 18.novembra sakarā.
  

Adrese: Tukums, Lielā iela 4