18.10.18

Blīdenes luterāņu baznīca

Blīdenes baznīca ap 1906.gadu, foto no interneta


                                      (Fotografēts 2018.gadā, Līgas Landsbergas foto)

1860.gadā firsta Oto Andreasa fon Līvena atraitne Šarlote lika būvēt jaunu mūra baznīcu iepriekšējās vecās vietā. Celtniecība no Instenburgas ieceļojušā būvmeistara H. Cē (Zeeh) vadībā strauji virzījās uz priekšu, un jau 1862.gada 26. augustā firstiene piedalījās jaunā, neogotiskā stilā celtā dievnama, kurā bija 320 sēdvietu, iesvētīšanā.
2. pasaules karā iespaidīgā baznīca ar dekoratīvajiem kontrforsiem un 180 pēdu (56 m) augsto torni, kas bija visas apkārtnes dominante, tika sagrauta. Pašreiz no baznīcas atlikuši tikai pamatu fragmenti.
1848.g. firsts Oto Andreass fon Līvens baznīcai dāvināja jaunas ērģeļmeistara Augusta Martina (1808 - 1891) būvētās ērģeles. 1862.g. tās nomainīja Liepājas ērģeļmeistara Kārļa Hermaņa (1807 - 1868) darinātais instruments.
Kad cēla jauno baznīcu, tika aizmūrētas iepriekšējo muižas īpašnieku grāfu Keizerlingu kapenes, jo 19.gadsimta otrajā pusē firsti Līveni dažus simtus metru no baznīcas uzcēla astoņstūra mūra kapliču. To izmantoja tikai nelaiķu izvadīšanai, jo Līvenu un Keizerlingu dzimtas kapi atrodas ap baznīcu un kapliču. Dokumentos minētas kapenes blakus baznīcai, kurās svina zārkā tika apbedīts viens no ievērojamākajiem Keizerlingu dzimtas pārstāvjiem - Lielblīdenes, Mazblīdenes, Raunas un vairāku ārzemju muižu īpašnieks Pēterburgas Zinātņu akadēmijas prezidents Krievijas valsts slepenpadomnieks Krievijas sūtnis grāgs Hermanis Karls fon Keizerlings. Uz zārka sudraba kapsulā atradusies balzamēta valsts grāfa sirds. Kapenes nav saglabājušās.
20. gadsimta 50.-60. gados muižnieku kapi pie baznīcas un attālākā kapliča tika izpostīta, par to liecina vairs tikai neliela ķieģeļu drupu kaudzīte. 1963.gadā kapos pie baznīcas uz dažām krusta paliekām vēl bija iespējams izlasīt, ka šeit 1902.gadā apbedīds Blīdenes muižas īpašnieka Oto Andreasa fon Līvena dēls, Blīdenes muižas mantinieks firsts Leo fon Līvens, un 1888.gadā - viņa sieva grāfiene Amālija, dzimusi fon Keizerlinga.
  

Adrese: Brocēnu novads, Blīdenes pagasts, Blīdene