06.08.17

Jaunlaicenes baronu kapi un kapliča






                                          (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Baronu Volfu kapi un kapliča atrodas nedaudz nostāk no Jaunlaicenes centra. Tās veidojis Johans Gotlībs II Volfs. Jaunlaicenes baronu kapliča celta 1860. gadā. 20.gadsimta 60-os gados ēku izlaupīja, 1970. gadā noņēma dabīgā šīfera jumtu, aizveda uz Alūksnes jauno pili un uzlika ledus pagrabam. 1992. gadā mācītājs Artis Krasts kopā ar vietējiem jauniešiem sāka kapsētas sakopšanas darbus un kapličai ar baronu Volfu dzimtas finansiālu atbalstu uzlika jumtu, ielika logus un durvis, tika uzcelti betona vārtu stabi, kuri bija nogāzti grāvī, un ielikti koka vārti.
«Kad sākām kopt kapus, vietējie cilvēki stāstīja, kāda ir izskatījusies kapsēta. Tai apkārt esot bijis ceriņu dzīvžogs. Tagad no ceriņiem nav palicis gandrīz nekas, bet būtu ļoti labi, ja varētu atjaunot ceriņu stādījumus. Neiespējami tas nav, bet vajag ļoti daudz stādu. Nopirkt tik daudz nevarēsim, tāpēc aicināsim pagasta iedzīvotājus pavasarī izrakt atvases no saviem ceriņiem un stādīsim tās. Tiesa, ja būs sauss pavasaris, vajadzēs arī laistīt, citādi neieaugs,» spriež Jaunlaicenes muižas muzeja vadītāja S.Jankovska. “Protams, darbu vēl ir ļoti daudz. Vajadzētu nokrāsot kapličas durvis tādas, kādas tās ir bijušas – zaļi baltā krāsā. Arī vārti tādi esot bijuši, jo zaļā un sudraba jeb baltā ir Volfu dzimtas krāsas. Kapliču vajag restaurēt, bet šo darbu izmaksas ir ļoti lielas. Kur tagad aizsists logs ar dēļiem, bijusi skaista vitrāža. Logos ir bijuši gleznojumi ar ģerboņiem. Kādreiz kapliča bijusi skaisti iekārtota ar altāri, balkonu, metāla kāpnēm un visām bēru ceremonijai nepieciešamajām lietām. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados tā tika izdemolēta. Sevišķi septiņdesmitajos gados baronu kapi tika demolēti. Tolaik studenti no Rīgas brauca uz laukiem strādāt, arī uz Jaunlaiceni. Medicīnas studenti gāja uz Volfu dzimtas kapiem meklēt baronu galvaskausus, jo viņiem tie bija vajadzīgi studijām. Esot bijis pamatīgs skandāls, par ko tika rakstīts arī avīzē. Protams, bijuši arī dārgumu meklētāji. Zināms ir stāsts, ka kādam no Volfiem bija uzdāvināts skaists un dārgs zobens. Nezin kāpēc cilvēki izdomāja, ka zobens ir apglabāts kopā ar tā īpašnieku, tāpēc sirsnīgi raka kapu un meklēja. Patiesībā zobens joprojām glabājas Adreasa Volfa kolekcijā,» atklāj S.Jankovska. 
Pēdējam apbedījumam plāksne ir no laukakmens, tā ir uzlikta Edītes un Ralfa Volfu kapavietai, kuri dzimtas kapos tika pārvesti no Vācijas 2010.gadā. (izmantots 2012.gada tvnet.lv materiāls)
 

Adrese: Alūksnes novads, Jaunlaicenes pagasts