24.07.17

Drusku jeb Kornetu pilskalns







                                      (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas foto)


Drusku pilskalns ir viens no augstākajiem pilskalniem Latvijā, kura augstums sasniedz 247 metrus virs jūras līmeņa un 85 m virs blakus esošā ezera līmeņa. Kalna DA sāns pret Pilskalna ezeru ir neparasti stāvs, kas ļauj šo kalnu saukt par stāvāko Latvijā. No kalna austrumu malas paveras ļoti plašs skats uz apkārtni, var redzēt arī Igaunijas augstāko virsotni Munameģi ( 318 metri virs jūras līmeņa).

Agrākos laikos kalns ir arts, un tāpēc visi senie nocietinājumi daļēji nolīdzināti, arī kultūrslānis no pilskalna plakuma ir noarts uz malām. Teika stāsta, ka pašā kalna rietumu stūrī, augstākā vietā, bijusi senlatviešu pils. Drusku pilskalns tiek uzskatīts par vienu no iespējamām vietām, kur atradusies Beverīna. Pilskalnā nejauši atrastās trauku lauskas dod iespēju pieņemt, ka Drusku pilskalnā ļaudis dzīvojuši mūsu ēras 2. gadu tūkstoša pirmajos gadsimtos.
Mūsdienās nav padomāts par to, lai tūristiem būtu vieglāk kalnā uzkāpt, jo kāpšana tajā patiešām ir augsta un grūta, nekur nav, kur pieturēties, kājas slīd, ja laiks mitrāks.  Manuprāt tā arī tiek kalnam nodarīts ļaunums, jo reizēm tajā pa diezgan stāvo nogāzi vienlaicīgi kāpj ar vairākiem tūristu autobusiem atvestie ceļotāji. Vai koka trepītes būtu lieka greznība?

Adrese: Alūksnes novads, Veclaicenes pagasts, Korneti