20.05.17

Kīleveina grāvis


                                      (Fotografēts 2017.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Mūkusalu no kreisās puses norobežo Kīleveina grāvis. Tas ir Daugavas kreisās attekas posms, kurš tek paralēli Bieķengrāvim un pie Dzelzceļa tilta ietek Daugavā. Kīleveina grāvja garums 2,7 km, bet baseina platība ap 27 km2, kas savāc no apkārtējām teritorijām plūstošos virszemes ūdeņus un lietus notekūdeņus.
Kīleveina grāvis atrodas starp Mūkusalas un Jelgavas ielām. Tā krastos atrodas arī Latvijas Universitātes jaunā ēka, bet netālu ir Nacionālā bibliotēka. Kīleveina grāvi uzskata par Kobronskansts aizsardzības elementu.
1937.gada 8.augusta “Rīts” atspoguļo kādu nelaimīgu notikumu, kas saitīts ar Kīleveina grāvi: ”Gājēji Mūksalas ielā vakar ap pl. 4 pēcpusdienā novēroja kādu iereibušu vīrieti un sievieti, kas savā starpā strīdējās. Kad abi bija sasnieguši Mūksalas ielas tiltu pie dzelzceļa viadukta, vīrietis sāka skriet un pārlēcis tilta margām, iegāzās Kileveina grāvī. Aculiecinieki un tuvumā esošie zvejnieki devas pašnāvnieku glābt un pēc ilgāka laika to arī atrada. Palīgā izsauca ugunsdzēsējus no otrās ugunsdzēsēju nodaļas, kas pie pašnāvnieka izdarīja mākslīgās elpošanas vingrinājumus, bet bez panākumiem. Pie noslīkušā atrada dokumentus uz 36 g.v. Pētera Matevica vārda no Mūksalas ielas 15-19. Līķis nogādāts morgā.

Rīga, Mūkusalas iela pie dzelzceļa uzbēruma