09.06.15

Rideļu ūdensdzirnavas

                                             (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)




                                                                (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)


Rideļu dzirnavas bijušas jau sen senos laikos. 1863. gadā Engures ezeru savienoja ar jūras līci un ūdens līmenis ezerā nokritās apmēram 2 metrus. Tad Grāfs Lambsdorfs uzbūvēja šīs lielās dzirnavas. Cauri dzirnavām tek Kalnupe, kura ietek Engures ezerā. Agrāk visas dzirnavu mašīnas darbināja ūdens rats. Dzirnavās bija vilnas kāršamās, dzijas vērpjamās un graudu maļamās mašīnas.

Pirmā pasaules kara laikā dzirnavas nodega. Pēc muižu zemes reformas, dzirnavu mūrus un ezeru no valsts nopirka pašreizejā saimnieka Oskara Kambala vectēvs, Donāts Kambala. Dzirnavas 1924.gada atjaunoja, un ūdens rata vietā ielika turbīnu un ģeneratoru. Pašreiz atjaunots vēsturisks ūdens rats ar graudu maļamo iekārtu, kurš apskatāms kā muzeja eksponāts.
1949.gadā saimniekus no dzirnavu mājas izdzina un 1971.gadā dzirnavas kā kolhoza īpašums nodega. Vēlāk dzimta atguva īpašumā tikai dzirnavu drupas un piesārņotu, pielūžņotu apkārtni. Dzirnavas tika atjaunotas un jau 1996. gadā dzirnavas mala dienu un nakti, pārstrādājot diennaktī 3,5 tonnu graudu. 2002.gadā Rideļu dzirnavas tika iekļautas Eiropas Kultūras Industriālajā Mantojumā.
Šobrīd dzirnavas masveidu graudu pārstrādei vairs neizmanto, bet nodemonstrēt kā no graudiem rodas dažādi malumi, te saimnieki vienmēr laipni.
Pie dzirnavezera jau daudzus gadus darbojas jauka kafejnīca, kurā iespējams izvēlēties daudz un dažādus pankūku veidus, kā arī paēst citus ēdienus un baudīt vasaras un ezera burvību āra terasē.

Adrese: Engures novads, Engures pagasts, Rideļu dzirnavas