11.01.24

Rīga, ādu fabrikas īpašnieka villa

 

(Fotografēts 2014.gadā, Līgas Landsbergas foto)

                                                        (Fotografēts 2017.gadā, V.S. foto)

                                                                    (1985.gada foto)

 

Vēsturiskā ādu fabrikas īpašnieka villa celta eklektisma stilā 1900. gadā, renovēta 2005. gadā un tika (varbūt joprojām tiek) tirgota par 1,2 miljoniem eiro. Ēkai savulaik bijis skaists dārzs ar strūklaku.
Lai gan eklektisma virziens sevī ietver vairākus arhitektūras stilus, tam ir savas īpašās iezīmes - arhitektonisko formu un apdares detaļu piesātinājums, līdzvērtīgums, sadrumstalotība un izkārtojums vienmērīgā ritmā. Par eklektikas ziedu laikiem tiek dēvēts posms no 19.gs. vidus līdz Pirmajam pasaules karam, un šajā laikā tapušas arī vairākas arhitektūras pērles tepat Rīgā.
Ēkas pagrabstāvā ir liela zāle, neliels baseins, pirts un katlu telpa.
Pirmajā stāvā atrodas divi dzīvokļi. Otrajā un trešajā stāvā ir lieli dzīvokļi kurus var sadalīt.  Mansarda stāvā atrodas plaša bibliotēka, guļamistaba un sanmezgls.
Blakus, Bauskas ielā 16 atradās 1857. gadā dibinātā R. Vildenberga ādu fabrika. 1918. gadā tā pārtop par AS "Oskars Vildenbergs" ādu fabriku, kurā atradās pirmā miecvielu ražotne Latvijā. Ar 1938. gadu uzņēmumu pievienoja AS "Ādu un vilnas centrāle" – Rīgas ādu fabrika. Otrā Pasaules kara laikā fabrikas ēka tika sagrauta.

Rīga, Bauskas iela 16a