02.12.23

Rīga, Iļģuciema alus darītava (Ilgezeem)

 

                                                      (Fotografēts 2022.gadā, V.S. foto)

Alus darītava „Ilgezeem” savu vēsturi sāk skaitīt no 1863. gada, kad tika dibināta pirmā alus darītava. Tolaik bija vērojams alus ražošanas bums. Un jau 1870. gadā pretim rūpnīcai tika atvērta alus darītava „Tanheizers”. Šīs alus darītavas nosaukums nebija nejaušs, tieši tolaik Rīgā atpūtās izcilais vācu komponists Rihards Vāgners, kurš bija autors operai „Tanheizers” (1845). Tāpēc rīdzinieki saskatīja acīmredzamu alus darītavas nosaukuma saistību ar leģendāro komponistu. 19. gadsimta beigās alus darītavu skaits strauji auga, un 1913. gadā tās visas apvienojās akciju sabiedrībā. Šajā laika periodā rūpnīca „Ilgezeem” izgatavoja iesalu arī citu alus darītavu vajadzībām.

Pirmā pasaules kara laikā lielākā daļa alus darītavu bija izdemolētas un bija spiestas pārtraukt savu darbu. Šāds liktenis piemeklēja arī rūpnīcu „Ilgezeem”, kuras pagrabi bija daļēji sagrauti, vārīšanas ceha iekārtas – demontētas. 1915. gadā abas alus darītavas slēdza un ražošanas iekārtas izveda uz Krieviju.
1930-tajos gados alus darītavas „Ilgezeem” un „Tanheizers” nacionalizēja, un laika periodā no 1938. līdz 1939. gadam notika pilnīga to rekonstrukcija.

Atjaunotās rūpnīcas „Ilgezeem” darbība atsākās pēc 2. pasaules kara, ražojot alu un bezalkoholiskos dzērienus. Tika izstrādātas un ieviestas ražošanā tādas pazīstamas alus šķirnes kā “Iļģuciema tumšais” alus un “Dižalus”. Šajā laikā atsākās iesala ekstrakta ražošana. 1970-os gados alus darītavu pievieno “Aldarim”, bet 1990-os tas atkal iegūst patstāvību. 2007. gadā uzņēmums atguva savu vēsturisko nosaukumu – SIA „Ilgezeem”.

Adrese: Rīga, Daugavgrīvas iela 82