20.08.22

Ūdrandes muiža (Udrennen, Drenden)

 

                                                 (Fotografēts 2022.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Šķiet, ka mūsdienās tur nekas ievērības cienīgs saglabājies nav.

1923.gada “Latvijas lauksaimnieks” raksta: “Sēklas šķirošanas punkti Ventspils apriņķī ir ierīkoti pie vairākām lauksaimniecības organizācijam, piemēram, pie Zūru lauksaimneicības biedrības Ūdrandes muižā. Punkta pārzinis - lauksaimniecības biedrības priekšnieks F. Reinis. Tuvākā nākotnẽ, pēc šķirošanas izbeigšanas uz vietas, punkts tiks pārvietots uz Leču muižu.”

Žurnāls “Piensaimniecība un lopkopība” 1926.gadā raksta: “Pārventā atrodošās saimniecības, tā saucamā Ūdrandes muižas teritorijā, skaitā kādas 14, līdz šim mazu vērību piegriezušas lopkopības izkopšanai, resp. piensaimniecībai, kaut gan pagastā darbojas loppārraudzības biedrība un koppienotava. Dēļ šīs nevērības arī ienākumu maz.”

1931.gada presē aprakstīts arī kāds negadījums: “Piltenietis J. Rožkalns otrdienas naktī vienzirga pajūgā braucis no Ventspils mājās. Uz Tārgales ceļa Ūdrandes muižas tuvumā viņam uzdrāzies virsū kāds automobīlis. Pajūgs ietriekts dziļā grāvī, kurā zirgs noslīcis. Rožkalns ievainots. Automobīlis aizbēdzis.”

Adrese: Ventspils novads, Piltenes pagasts (koordinātes - 57.280427, 21.619583 )