12.02.21

Kalnmuiža (Kalnamuiža, Hohenberg) Kandavas novadā

 


                                                       (Fotografēts 2020.gadā, V.S. foto)


 





                                              (Fotografēts 2021.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Tā ir vidēji liela bijusī privātmuiža, kas atrodas Kandavas novadā, gleznainajā Abavas senlejas kreisā krasta nogāzē, 10 km no Kandavas pilsētas. Muiža kā juridiska un saimnieciska vienība pastāv vismaz no 15.gadsimta beigām. Vieni no pirmajiem īpašniekiem bija Brukenu-Foksu dzimta, kura te saimniekoja līdz 1894.gadam. Pēc tam muiža tika pārdota Ferdinandam fon Grahem. Pēc 1905.gada muižu pārdeva Jakobam Bredauam (Jēkabam Priedem). Muižas neatsavināmo daļu mantoja viņa meita.

Muižas centra apbūve – kungu nams un saimniecības ēkas - veidojusies 19.gadsimta sākumā. 1912. gadā muižas zemju platība bija 1046 ha, tajā ietilpa 16 zemnieku sētas. Pēc Otrā pasaules kara muiža bija kolektīvais, vēlāk pašvaldības īpašums. Padomju okupācijas gados kungu nams tika pamatīgi izpostīts.  Kopš 2006. gada tas nonācis privātīpašumā. Pašreizējais Kalnmuižas īpašnieks ir SIA „Konrads”.  Jaunie īpašnieki  ēkā veica kapitālus atjaunošanas darbus. Muižas pilī iekārtota viesnīca.

2011. gadā veikta Kalnmuižas vēsturiskā izpēte. Tas nodrošina Kalnmuižas ēku kompleksa un apkārtnes, kā arī ēku interjera veidošanu, balstoties uz vēsturisko informāciju un vienlaikus saglabājot šīs vietas individuālo šarmu. Īpaša uzmanība pievērsta Kalnmuižas ūdensdzirnavu vēstures izpētei, jo tās ir unikāls tehnikas vēstures objekts ar augstu tūrisma potenciālu atjaunošanas gadījumā.

Kalnmuižas ūdensdzirnavās 1939.gadā režisors Aleksandrs Rusteiķis no 43 dzirnavām izvēlējās vietu filmas "Aizsprosts" uzņemšanai. Lejpus aizsprosta ir devona dolomīta un māla atsegums 25 m augstajā Amulas kreisajā krastā.

Adrese: Kandavas novads, Kandavas  pagasts (koordinātes - 57.011673, 22.659197 )