14.04.20

Kaives muiža (Kayenhof) Vecpiebalgas novadā























                                            (Fotografēts 2020.gadā, Līgas Landsbergas foto)


Vietas vēsture ir sena, jo jau 1440. gadā Livonijas ordeņa mestrs piešķīra šeit īpašumu Johanam Kaivenam. Kungu māja gāja bojā 1905. gadā, bet pārvaldnieka ēku nopostīja 2. pasaules kara laikā. 1956. gadā nodega kalte, bet pirms trijām desmitgadēm - muižas krogs. Līdz mūsdienām palikusi tikai 1861. gadā celtā magazīna (sarkana ķieģeļu ēka) pakalnā un tai blakus esošais parks, kurā izveidots neliels skulptūru dārzs, estrāde un atpūtas vieta.

Posta darbi veikti vēl nesenā pagātnē. 2006.gada pavasara “Komersanta vēstnesī” rakstīts: “Kaives dabai un iedzīvotājiem ozolu izciršana, ko pamatoja ar valsts autoceļu satiksmes drošību, bija liels, joprojām neaizmirsts pāridarījums. Pateicoties vietējo iedzīvotāju publiskajam protestam, zāģēšanas darbus izdevās apturēt. Taču aleja, kas veda gar Kaives muižas parku, jau bija nozāģēta. Kopumā Kaivē no 212 ozoliem tika izzāģēti aptuveni puse. Lielāko daļu nogāzto koku pārdeva zāģmateriālos un malkā. Taču ar vietējo entuziastu gādību nedaudzi ozola bluķi tika nosargāti un nogādāti atpakaļ Kaivē.”
Starptautiskajā mākslinieku simpozijā «Koks un cirvis» no ozolu bluķiem, kuri tika paglābti pēc patvaļīgās  koku izzāģēšanas, tika izveidotas 9 skulptūras. Skulptūras novietotas Kaives muižas parkā.

Adrese: Vecpiebalgas novads, Kaives pagasts, Kaive