29.08.15

Kristapa Morberga vasaras rezidence Jūrmalā

                                                  (Fotografēts 2015.gadā, Līgas Landsbergas foto)

Morbergu ģimenes vasarnīca ir izsmalcināts neogotiskās koka arhitektūras piemineklis, kura galvenās vērtības ir griestu gleznojumi, neorenesanses krāsnis un kamīni, parketi, vitrāžas, oriģinālās durvis, logi, dēļu grīdas un virkne citu nozīmīgu arhitektonisku detaļu. Latvijas Universitātei šo īpašumu 1925. gadā ar testamentu novēlēja mecenāts Kristaps Morbergs.
Vasarnīcas ēka celta ap 1880. gadu vidu kā brīvstāvoša, divstāvu koka ēka historisma (neogotikas) stilā ar mūra puspagrabu reljefā. Kristaps un Auguste Morbergi savas vasarnīcas un botāniskā dārza veidošanu uzsāka 19. gadsimta 80. gadu vidū un turpināja to pilnveidošanu un paplašināšanu līdz pat slavenā mecenāta nāvei 1928. gadā. Bija radies neparasts vasarnīcas un dārza ēku ansamblis, kurā lielākā daļa koka un mūra ēku bija neogotikas stilā.

Padomju okupācijas gados īpašums tika nacionalizēts un turpmāko pusgadsimtu to sauca par Maksima Gorkija vārdā nosaukto sanatoriju. Pa šiem gadiem pazuda dārza un mājas mēbeles, grāmatas, gleznas un mākslas priekšmeti. Siltumnīcas un augļu dārza vietā uzcēla primitīvu silikātķieģeļu kopmītni, bet pārējās ēkas iespēju un ierobežotas prasmes ietvaros tika uzturētas.

Pēc īpašuma atgūšanas LU veica vasarnīcas ēku un interjera restaurāciju (2007-2008) un atjaunoja eksotisko augu stādījumus ap ēkām.

Kristaps Morbergs (dzimis 1844.gadā, miris 1928.gadā) bija latviešu arhitekts un mecenāts. Mācījies privāti pie Rīgas Politehniskās augstskolas docētājiem, kā arī studējis Berlīnes Būvakadēmijā. 1864. gadā sāka darba gaitas Rīgā kā būvamatnieks. Projektus veidojis renesanses stilā. Projektējis, kā arī uzcēlis Kalpaka bulvārī 5, Aspazijas bulvārī 12 un 10 esošās ēkas. Pēc nāves K. Morbergs visus savus īpašumus novēlējis Latvijas Universitātei. 1934. gadā tika dibināts Kristapa Morberga fonds, lai palīdzētu izmaksāt Latvijas Universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Konservatorijas mazturīgo studentu stipendijas.


Adrese: Jūrmala, Dzintaru prospekts 52/54

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.